http://zpamietnikamlodejkucharki.blogspot.com/ http://zpamietnikamlodejkucharki.blogspot.com/p/blog-page.htmlhttp://zpamietnikamlodejkucharki.blogspot.com/p/stuff-o-ktorym-marze.htmlhttp://zpamietnikamlodejkucharki.blogspot.com/p/faq.htmlhttp://zpamietnikamlodejkucharki.blogspot.com/p/blog-page_22.html

poniedziałek, 16 lipca 2012

DONATY Z LUKREM CYTRYNOWYM



Nie mogłam się powstrzymać i musiałam wykorzystać moje ozdoby:) Przeglądając moją ulubioną książkę z muffinami natknęłam się na przepis na donaty. Donaty przywędrowały do Ameryki z Europy i tam zrobiły zniewalającą karierę. Każdy z nas kojarzy filmy z  amerykańskimi policjantami, którzy maczają pączek z dziurką w kubku z kawą. Nazwa oznacza dosłownie "orzeszek z dziurką" (dough nuts). Ciastka te wykonuje się albo z ciasta drożdżowego, albo z dodatkiem proszku do pieczenia. Te są akurat z użyciem tego drugiego. Oceniam je na czwórkę z plusem, bo w smaku są naprawdę dobre, tylko mają jeden minus, konieczna jest do nich kawa, żeby je moczyć, bo lekko twardnieją i przypominają strukturą obwarzanki krakowskie. Ale jeżeli ciastko i kawa to u Was element nierozłączny powinniście być zadowoleni;)

Składniki na około 24 sztuki:
  • olej roślinny do głębokiego smażenia
  • 630g mąki
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200g cukru
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
  •  1,5 łyżeczki soli
  • 2 łyżki roztopionego masła
  • 1 jajko
  • 300 ml mleka
  • 1 łyżeczka aromatu migdałowego
Wykonanie:
Mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia, gałką, solą i cukrem. W drugim naczyniu masło dokładnie wymieszać z jajkiem, mlekiem i aromatem.

 Płynne składniki wlać do suchych i wszystko razem zagnieść.

 Ciasto podsypać mąką i rozwałkować na grubość 1 cm. Szklanką i kieliszkiem wycinać z ciasta donaty.


W garnku rozgrzać olej. Sprawdzić kawałkiem ciasta wrzuconym na olej, czy jest już wystarczająco ciepły. Ciasto powinno opaść na dno i jeżeli zacznie tak jakby musować to olej jest wystarczająco rozgrzany. Zmniejszyć ogień. Wrzucać ostrożnie po kilka donatów, opadną na dno a po chwili wypłyną. Smażyć z obu stron do uzyskania brązowawego koloru.Wyjąć i osączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
Gdy donaty ostygną możemy je udekorować lukrem lub oprószyć cukrem pudrem.

Lukier:
  • 100 g cukru
  •  sok z połowy cytryny
Utrzeć sok z cukrem, w razie konieczność dodać więcej cukru lub cytryny, lukier musi być w miarę gęsty. Donaty maczać jedną stroną w lukrze i dekorować...
Smacznego:)









2 komentarze:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...