Jednym z moich ulubionych blogów jest blog Moje wypieki
Przepisy na nim umieszczane sprawdzają się zawsze i zawsze wychodzą. Dzisiaj zaczerpnęłam przepis na ciasto, które było prezentem urodzinowym. Smakuje trochę jak bounty, ale według mnie najlepsza z wszystkiego jest czekoladowa polewa z dodatkiem mleka kokosowego. Czekolada jest miękka, ale nie spływa z ciasta, tworzy na jego powierzchni taflę niczym czekoladowy lód na jeziorze...o matko ale się rozpędziłam, koniec tych metafor, przejdźmy do przepisu, bo naprawdę warto;)
Ciasto:
- 55 g gorzkiej czekolady
- 85 g kakao
- 200 ml wrzącej wody
- 145 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 90 g masła roztopionego
- 200 g drobnego cukru do wypieków (dałam mniej, a i tak jest słodkie)
- 50 g brązowego cukru
- 2 jajka, w temperaturze pokojowej
- 250 ml mleka kokosowego, w temperaturze pokojowej
Czekoladę i kakao umieścić w naczyniu i zalać wrzącą wodą, wymieszać do rozpuszczenia czekolady i uzyskania gładkiej masy.
Biały i brązowy cukier wsypać do miski. Wymieszać. Dodać roztopione masło i wymieszać. Wbijać po jednym jajku i miksować do uzyskania puszystej masy.
Teraz powoli wlewać mleko kokosowe na przemian z masą czekoladowo-kakaową PRZESTYGNIĘTĄ! ;) i miksujemy dalej.
Dodajemy suche i przesiane składniki- mąkę, proszek ,sodę i sól i miksujemy tylko do połączenia składników. Połowę ciasta wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (moja miała wymiary 18x27cm, wyszło dość grube, więc w sumie możecie użyć trochę większej blachy). Piec w 180 st. C przez 40 minut lub dłużej, jeżeli pieczecie za jednym razem oba blaty. Jeżeli osobno to około 25 minut, lub do czasu gdy patyczek wbity w ciasto będzie suchy. Po upieczeniu postąpić tak samo z drugą częścią. Ciasto można upiec też za jednym razem, a później przekroić.
Krem kokosowy:
- 120 ml czyli ok 1/2 szklanki śmietany kremówki
- 250 g serka mascarpone
- 1/3 szklanki cukru pudru (lub więcej, do smaku)
- 1/2 szklanki wiórków kokosowych
- 2 łyżki likieru kokosowego np. Malibu
Śmietana kremówka i serek mascarpone powinny być prosto z lodówki. Śmietanę ubić. Dodać do niej mascarpone i delikatnie wymieszać. Dodać cukier puder, wiórki, likier, wymieszać do połączenia.
Jedną cześć ciasta posmarować kremem kokosowym, przykryć drugą. Polać polewą
Polewa:
- 125g gorzkiej czekolady
- 125 ml mleka kokosowego
Mleko doprowadzić do wrzenia i zalać nim połamaną czekoladę, mieszać do uzyskania gładkiej masy, rozprowadzić po wierzchu ciasta.
Ciasto schłodzić, następnie pokroić na kwadraty i podać, np. z truskawką ;)
Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz