Nie mogłam się powstrzymać i musiałam wykorzystać moje ozdoby:) Przeglądając moją ulubioną książkę z muffinami natknęłam się na przepis na donaty. Donaty przywędrowały do Ameryki z Europy i tam zrobiły zniewalającą karierę. Każdy z nas kojarzy filmy z amerykańskimi policjantami, którzy maczają pączek z dziurką w kubku z kawą. Nazwa oznacza dosłownie "orzeszek z dziurką" (dough nuts). Ciastka te wykonuje się albo z ciasta drożdżowego, albo z dodatkiem proszku do pieczenia. Te są akurat z użyciem tego drugiego. Oceniam je na czwórkę z plusem, bo w smaku są naprawdę dobre, tylko mają jeden minus, konieczna jest do nich kawa, żeby je moczyć, bo lekko twardnieją i przypominają strukturą obwarzanki krakowskie. Ale jeżeli ciastko i kawa to u Was element nierozłączny powinniście być zadowoleni;)
Składniki na około 24 sztuki:
- olej roślinny do głębokiego smażenia
- 630g mąki
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 200g cukru
- 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
- 1,5 łyżeczki soli
- 2 łyżki roztopionego masła
- 1 jajko
- 300 ml mleka
- 1 łyżeczka aromatu migdałowego
Mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia, gałką, solą i cukrem. W drugim naczyniu masło dokładnie wymieszać z jajkiem, mlekiem i aromatem.
Płynne składniki wlać do suchych i wszystko razem zagnieść.
Ciasto podsypać mąką i rozwałkować na grubość 1 cm. Szklanką i kieliszkiem wycinać z ciasta donaty.
W garnku rozgrzać olej. Sprawdzić kawałkiem ciasta wrzuconym na olej, czy jest już wystarczająco ciepły. Ciasto powinno opaść na dno i jeżeli zacznie tak jakby musować to olej jest wystarczająco rozgrzany. Zmniejszyć ogień. Wrzucać ostrożnie po kilka donatów, opadną na dno a po chwili wypłyną. Smażyć z obu stron do uzyskania brązowawego koloru.Wyjąć i osączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
Gdy donaty ostygną możemy je udekorować lukrem lub oprószyć cukrem pudrem.
Lukier:
- 100 g cukru
- sok z połowy cytryny
Smacznego:)
śliczne, muszę takie zrobić na tłusty czwartek:)
OdpowiedzUsuńŚlicznie wyglądają z tymi ozdobami;)
OdpowiedzUsuń