niedziela, 30 czerwca 2013

ROLADA BISZKOPTOWA ZE ŚMIETANĄ

 Dzisiaj mija rok od mojego pierwszego posta. W ciągu tego roku kolekcja moich przyrządów do pieczenia zwiększyła się kilkakrotnie, wzrosło także doświadczenie. Teraz marzy mi się tort piętrowy, najlepiej weselny, bo to niesamowite wyzwanie, a ja najbardziej lubię takie duże wyzwania :D Na szczęście moje drogie koleżanki są już w takim wieku, że kto wie, może lada dzień moje marzanie stanie się rzeczywistością :)
A z okazji 1 roczku ciasto skromne, ale pyszne i szybkie, gotowe do zjedzenia zaraz po zrolowaniu. Z lekką nutą egzotyki w postaci płatków kokosowych, które są przesmaczne, chrupane nawet bez ciasta. Ozdobione truskawkami z przydomowego ogródka, a w środku posmarowane dżemem porzeczkowym, niestety nie domowym, bo porzeczek brak, ale i tak smacznym. Jeżeli goście zadzwonią, że będą za pół godziny to na pewno zdążycie przygotować ciasto nim woda na kawę się zagotuje :)

Rolada biszkoptowa
składniki

3 jajka
50 g cukru
40 g mąki ziemniaczanej
40 g mąki pszennej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli

Białka ubić ze szczyptą soli, pod koniec ubijania dodawać powoli cukier. gdy piana jest sztywna dodawać po jednym żółtku dalej ubijając na średnich obrotach, gdy zaczną się pojawiać bąbelki powietrza, wyłączyć mikser i wmieszać ostrożnie i delikatnie mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia w 4 partiach. Ciasto wylać na blachę o wym. piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. Wyrównać. Piec w 170oC około 12 minut lub do zezłocenia. Wyciągnąć z pieca, przygotować ścierkę i położyć na nią biszkopt papierem ku górze, ściągnąć papier i zwinąć roladę ze ściereczką. Pozostawić do wystudzenia.

Nadzienie
składniki
 
250 ml śmietany kremówki
1 łyżka cukru pudru
3/4 słoika dżemu porzeczkowego lub innego
4 łyżki płatków kokosowych
4 truskawki pocięte na plasterki

Śmietaną ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier puder. Ostudzoną roladę rozwinąć, posmarować dżemem, posypać 2 łyżkami płatków kokosowych, rozsmarować śmietanę, jednak nie dochodzić z nią do brzegu ciasta, który będzie na zewnątrz, pod spodem. Posypać resztą płatków kokosowych i zwinąć tak, jak poprzednio. Posypać cukrem pudrem i ozdobić truskawkami. Przechowywać w lodówce.


 

 

14 komentarzy:

  1. Wszystkiego najlepszego z okazji roku na bloga :)
    Piękna rolada, musi byc pyszna

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo dziękuję za życzenia i komplementy :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Sama słodycz! Wygląda nieziemsko! Jesteś moją mistrzynią rolady biszkoptowej!
    dariawkuchni.

    OdpowiedzUsuń
  4. Chętnie bym się wprosiła na taką roladkę :)

    OdpowiedzUsuń
  5. no to muszę zrobić "akcja - rolada, moja pierwsza"... chyba nie ma się czego bać? smak mi to zrekompensuje mam nadzieję ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To jest prostsze niż się wydaje :) Powodzenia!

      Usuń
  6. Hej, dzięki za miłe słowo :)
    Mimo, że daleko mi do Ciebie!
    dariawkuchni.

    OdpowiedzUsuń
  7. Lolinko życzę Ci w takim razie długich lat blogowania, co rusz wzbogacania się o nowe sprzęty ;) i oczywiście doświadczenie :) Rolada cudna, mi zawsze dżemik wypływa bokiem, chyba muszę jeszcze poćwiczyć :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląda pięknie, nie mogę się napatrzeć na te zdjęcia :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Więcej cukru radzę dodać :) Ale ogólnie przepis świetny!

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...