sobota, 24 listopada 2012

PALMIERY

 Szybkie, proste, smaczne i uzależniające. Przygotowane z gotowego ciasta francuskiego smakują wybornie, z czekoladą i orzeszkami, ciężko się powstrzymać przed sięgnięciem po kolejnego. Uwielbiam orzechy we wszystkim do czego można je dodać, one nadają smaku i chrupkości, która jest taka przyjemna dla podniebienia. Co do wykonania jest również banalne. Są świetne gdy mamy niespodziewanych gości, można je zrobić w 20 minut i ciasteczko do herbaty jak znalazł :)
  

Składniki:
  • 275 g ciasta francuskiego (gotowego lub domowego)
  • pół tabliczki gorzkiej czekolady
  • garść posiekanych orzechów lub migdałów
Wykonanie:

Ciasto francuskie rozwinąć i delikatnie złożyć na pół wzdłuż dłuższego boku zaznaczając środek, ciasto rozłożyć.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej ( naczynie z czekoladą nie może dotykać wody w garnku), wylać na ciasto francuskie i rozprowadzić dokładnie po całym cieście. Posypać orzechami, zwijać dłuższe boki, zatrzymując się przy zaznaczonym środku. Kroić na plastry i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Nie przejmujcie się, że kształt ślimaczków jest nieładny, podczas pieczenia wszystko się ładnie uformuje. Piec w 180 st. C 7-10 min (z termoobiegiem )200 st. C (bez termoobiegu).

Smacznego!


4 komentarze:

  1. Chciałabym nominować Twojego bloga do wyróżnienia ”LIEBSTER BLOG”. Więcej informacji na moim blogu:) zapraszam po szczegóły na http://iwka-szczesciara.blogspot.com/
    Pozdrawiam serdecznie i życzę udanej zabawy :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Takie to proste i szybkie a tak smacznie się prezentuje :)

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...