wtorek, 10 lipca 2012

MASŁO ORZECHOWE

Lubicie masło orzechowe? Bo ja bardzo. Ale jedna rzecz przeszkadza mi w maśle ze sklepu. Nie lubię masła w tego typu kremach ;) można by rzec masło maślane... ale jednak wolę smak samych orzechów. Dlatego też postanowiłam, że zrobię go sama. Znalazłam kilka przepisów w których użyte było wspomniane wcześniej masło lub olej, ale to mnie nie przekonało. Wreszcie znalazłam przepis najprostszy z możliwych i z użyciem tylko i wyłącznie orzechów. Orzechy same w sobie mają dużo tłuszczu, więc po co jeszcze go dodawać... szczerze to nie rozumiem tego, więc cieszę się bardzo, że moje masło orzechowe jest po prostu orzechowe:)

Składniki:
  • dowolna ilość orzeszków ziemnych ( ja użyłam 350 g)
  • sól do smaku
Orzechy umieścić w misce blendera lub malaksera i miksować...(około 50 g można odłożyć, jeżeli chcemy uzyskać masło crunchy, jeżeli lubimy smooth miksujemy wszystko)

 miksujemy dalej...
 miksujemy aż do uzyskania lejącej się masy, trwa to około 10 minut, czasami mniej. Jeżeli odłożyliście orzechy to teraz należy je dodać i krótko zmiksować a później przełożyć masę do słoiczka lub zamkniętego pojemnika.  I to tyle.
UWAGA! Masa będzie gorąca.
  Jak powiedzieliby Amerykanie yummy, a więc smacznego ;)



3 komentarze:

  1. Super przepis na domowe masełko, kto by go nie lubił, ja zrobiłam zapas masełka w lidlu, właśnie tydzień amerykański:)

    OdpowiedzUsuń
  2. a jak długo trzyma w słoiczku to masełko, bo u mnie z wielka checia jest jedzone, ale w ilosciach minimalnych ? : )

    OdpowiedzUsuń
  3. Moje stało nawet do 4 tygodni i jedynie trzeba było wymieszać przed jedzeniem, żeby tłuszcz i orzechy się połączyły:)

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...