http://zpamietnikamlodejkucharki.blogspot.com/ http://zpamietnikamlodejkucharki.blogspot.com/p/blog-page.htmlhttp://zpamietnikamlodejkucharki.blogspot.com/p/stuff-o-ktorym-marze.htmlhttp://zpamietnikamlodejkucharki.blogspot.com/p/faq.htmlhttp://zpamietnikamlodejkucharki.blogspot.com/p/blog-page_22.html

środa, 11 lipca 2012

CIASTO JOGURTOWE Z OWOCAMI NAJPROSZTSZE NA ŚWIECIE


Cóż tu dużo pisać o tym cieście. Jeżeli nie macie dużo czasu a w szczególności dużo naczyń w kuchni lub nie chce się Wam zmywać to ciasto jest idealne. Jedyne czego potrzebujemy do jego wykonania to duża miska, łyżeczka i łyżka, bo wszystkie składniki odmierzamy kubeczkiem z jogurtu. A w smaku jest przepyszne, delikatne, wręcz rozpływające się w ustach, może popaść w uzależnienie. Moje ciasto było z owocami ale w oryginalnym przepisie tylko z cukrem pudrem. Jeżeli chcecie użyć owoców to naprawdę nie ma z tym żadnego problemu, ciasto jest na tyle gęste, że owoce nie opadają na dno i trzymają się ładnie na wierzchu. Musicie koniecznie spróbować ;) Źródło

Składniki:

  •  1 mały kubeczek jogurtu naturalnego- kubeczek należy umyć i wytrzeć do sucha
  • 3 kubeczki mąki (ja dałam pół na pół pełnoziarnistą i pszenną, ale może być sama pszenna)
  • 1,5-2 kubeczków cukru
  • 1 kubeczek oleju
  • 3 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • ewentualnie owoce
Wykonanie:

Wszystkie składniki umieścić w misce i energicznie wymieszać. UWAGA! nie wolno miksować, ucierać ani wyrabiać, należy tylko wymieszać do połączenia składników. Przełożyć do blachy o wym. 40x23cm  wyłożonej papierem posypać gęsto owocami i piec ok 30-40 minut w 180 st. C lub do suchego patyczka. 
Posypać cukrem pudrem po wystudzeniu.

Smacznego :)

36 komentarzy:

  1. Lubie takie puszyste ciasta z owocami;)

    miłego dnia!

    OdpowiedzUsuń
  2. Robie;) Napisze pozniej co wyszlo z tego;p

    OdpowiedzUsuń
  3. zgadza sie, najprostrze na swiecie i naprawde swietnie smakuje. Upieklam z samymi malinami, swiezo zebranymi na dzialce. Nastepne sprobuje z jablkami w plasterkach posypane cynamonem, a co jak szalec to szalec. Dziekuje swietny przepis, mysle ze mozna sie swietnie bawic piekac takie latwe ciasto
    Pozdrawiam Dorota

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że smakowało i niezwykle mi miło, że ktoś korzysta z moich wypocin. Sprawiło mi to ogromną radość, że napisałaś o rezultatach. Dziękuję serdecznie i pozdrawiam:)

      Usuń
  4. mi ogromna radosc sprawilo Twoje ciasto :-)) bo zawsze mi tam czegos brakowalo, a to wyszlo idalne i nastepnego dnia czy
    i dzisiaj smakuje tak samo dobrze. W sobote ide na rynek po sliwki i bawie sie dalej z Twoim przepisem. Wiec to ja serdecznie dziekuje i zycze powodzenia
    pozdrowienia Dorota

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W takim razie życzę mnóstwa owoców i udanych wypieków:)
      Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  5. Rewelacja!!
    Pyszne ciasto!
    Podziękował za przepis

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie ma za co:) Cieszę się, że smakowało:)

      Usuń
    2. Mały kubeczek jogurtu to znaczy ilu gramowy?

      Usuń
    3. Obojętnie. Mi najbardziej smakuje jeżeli dam jogurt o pojemności 250 g, ale jeżeli dasz o pojemności 180 g lub 200 g to otrzymasz po prostu mniej ciasta. Proporcje są dobrane do kubeczków, więc bez obaw możesz dać jogurt o dowolnej pojemności, tylko pamiętaj, żeby resztę składników odmierzyć tym samym kubeczkiem ;)

      Usuń
    4. Faktycznie cudowny przepis - ciasto robi się w 2 minutki i jakie smaczne !!!!!

      Usuń
  6. Ok,dziękuję bardzo.

    OdpowiedzUsuń
  7. Zgadzam sie! to ciacho to rewelacja!! Ja zrobiłam porcję z jogurtu 500g, z 6 jaj i 4 łyżeczek proszku do pieczenia. Wyszła duuża blacha...a ciasto na 10cm wysokości. Pulchniutkie, wilgotne i rozpływajace sie w ustach. Użyłam jogutru brzoskwiniowego, wiec drobinki owocowe plątają sie przyjemnie w całym cieście...tu i tam...Ciekawy efekt biorąc pod uwagę, że na wierzch dałam jabłka z cynazmonem.
    Gorąco polecam!

    OdpowiedzUsuń
  8. Naprawdę smaczne i proste. Na jesienne smutki też...np. z jabłkami.Dzięki
    Edi

    OdpowiedzUsuń
  9. Na jesienne smutki proponuję dodać czekoladę lub kakao:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Wlaśnie zrobilam to ciasto z jablkami - pierwsza próba:) Nie wiedzialam, na jak dużą blachę to ma być. Zrobilam z kubeczka jogurtu 250g i wylalam na tortownicę średnicy 24 cm i na wierzch plasterki jablek. Ciasto bardzo uroslo. Zrobil sie wielki czub i surowe, i surowe i surowe. W sumie prawie 1,5 godziny spędzilo w piekarniku, wierzch z jablkami i boki aż zwęglone a środek dopiero się ściąl. Oskrobalam to co czarne, balam się, że w środku będzie jeden wielki zakalec, a tu niespodzianka - w środku bardzo ladne. Ogólnie ciasto smaczne, choć dla mnie za slodkie, a dalam tylko dwa kubeczki cukru.
    Ciasto warte polecenia, szybkie w przygotowaniu, wymieszanie skladników to pestka, w smaku też bardzo przyjemne. Na pewno je jeszcze zrobię, teraz już wiem, że na większej blasze i mniej cukru.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dobrze, że się mimo wszystko udało, bo w połowie wpisu myślałam, że faktycznie do wyrzucenia. Uff. A dzięki, za spostrzeżenia odnośnie wielkości blachy. Faktycznie nie napisałam. Zaraz uzupełniam. Pozdrawiam:)

      Usuń
  11. z jabłkami wyszło pyszne:) szybki i smaczny przepis na popoludniowa zachcianke:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Witam ale jak to jest jesli np.daje jogurtu 500g to maki bedzie 1500g?tak duzo i tak samo cukru?a co z olejem zawsze tyle samo?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ale jogurt i mąka mają inny ciężar, tu chodzi o kubki jogurtu. Jeżeli masz kubek, który ma 500 g jogurtu to resztę składników odmierzasz właśnie tym kubkiem, nic nie ważysz. A jeżeli nie masz jogurtu w kubku, którym potem możesz odmierzać składniki, to przelewasz go do jakiegokolwiek innego naczynia, zapamiętujesz mniej więcej poziom jogurtu i tym naczyniem odmierzasz resztę składników. Jedyne co musisz zwiększyć to ilość jajek, myślę, że w tym przypadku będzie to 7 jajek. Pozdrawiam :)

      Usuń
  13. Dziekuje bardzo:)robilam juz z 250g wyszlo super tylko troche za slodkie
    ale teraz wlasnie sie szykuje na wieksze z 500g,ale chyba nie tylko jajka musze zwiekszyc? proszek tez chyba,co?
    Przepis super a ciasto szybkie i smaczne:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, tak, radzę pomnożyć składniki "niekubeczkowe" x 2,5. Też mam wrażenie, że jest za słodkie, dlatego czasem daję nawet 1 kubeczek, ale wg innych wtedy jest za mało słodkie. To już wszystko zależy od gustu:) Cieszę się, że smakuje:)

      Usuń
  14. sie piecze.... zobaczymy ;) Kasia

    OdpowiedzUsuń
  15. Bardzo dobre szybkie I pyszne:) Gosia:-)

    OdpowiedzUsuń
  16. Ciasto bardzo smakowite :Polecam

    OdpowiedzUsuń
  17. ciasto jest pyszne :polecam ....ja daję mniej cukru





    Ciasto jest pyszne ...polecam :)ja daję mniej cukru..






    OdpowiedzUsuń
  18. Kurcze, ciasto wyszlo przepyszne!!!! :) i w dodatku szybko sie je robi. Tylko nastepnym razem dodam 1,5 kubeczka cukru. zrobilam z brzoskwiniami i obawiam sie, ze maz sie nie zalapie, bo jeszcze cieple a domownicy juz podjadaja :D:D:D

    OdpowiedzUsuń
  19. czy ktos robil takie ciasto jogurtowe tylko ze kakaowe? ile wtedy takiego kakao?

    OdpowiedzUsuń
  20. Mega pyszne!
    Polecam, wyszło idealne i jeszcze ciepłe zniknęło :)

    OdpowiedzUsuń
  21. czy można zastapic olej masłem rozpuszczonym?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Podejrzewam, że można, chociaż nigdy nie próbowałam. :)

      Usuń
    2. Melduje ze zrobilam z Kasią do pieczenia i wyszło :) Wracam teraz ponownie bo będę eksperymentowac z tym przepisem! :) Pycha!

      Usuń
    3. Melduje ze zrobilam z Kasią do pieczenia i wyszło :) Wracam teraz ponownie bo będę eksperymentowac z tym przepisem! :) Pycha!

      Usuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...