http://zpamietnikamlodejkucharki.blogspot.com/ http://zpamietnikamlodejkucharki.blogspot.com/p/blog-page.htmlhttp://zpamietnikamlodejkucharki.blogspot.com/p/stuff-o-ktorym-marze.htmlhttp://zpamietnikamlodejkucharki.blogspot.com/p/faq.htmlhttp://zpamietnikamlodejkucharki.blogspot.com/p/blog-page_22.html

czwartek, 12 lipca 2012

CIASTKA Z RABARBAREM I KRUSZONKĄ



Na Boże Narodzenie dostałam książkę z przepisami z ciasta francuskiego. Strasznie męczyło mnie to, że nie upiekłam z niej nic przez ponad pół roku. Na szczęście ostatnio udało mi się wykorzystać jeden z przepisów. Jak to z ciastem francuskim bywa przepis jest szybki. Ciastka są lekko kwaskowate za sprawą rabarbaru, a kruszonka z płatków owsianych i brązowego cukru przełamuje kwaskowatość. Jednak ciastka najlepiej smakują podawane na gorąco z gałką lodów...umm pychota ;)

Składniki:
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego (275g)
  • 5 długich lasek rabarbaru lub 8 małych pociętych na kawałki 2,5 cm
  • łyżeczka mielonego cynamonu
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 5 łyżek brązowego cukru
  • 3 łyżki masła
  • 1/2 szklanki płatków owsianych (ok 75g)
 Wykonanie:

Dużą blachę do pieczenia wyłożyć pergaminem. Pokrojony rabarbar wsypać do miski, dodać cynamon, łyżkę mąki i 2 łyżki cukru. Dobrze wymieszać.
Ciasto francuskie rozłożyć na pergaminie i pociąć na prostokąty (ok 18 sztuk). Brzegi każdego z prostokątów unieść i sklepić.
Pozostałą mąkę, cukier, masło i płatki owsiane wymieszać, rozcierając składniki palcami i tworząc w ten sposób kruszonkę. Rabarbar nałożyć na każdy prostokąt i posypać kruszonką.

  Piec w 200 st. C przez około 20-25 minut lub do zbrązowienia brzegów. Wyjąć przełożyć na talerz i podawać od razu z gałką lodów lub odstawić i w razie potrzeby odgrzać w mikrofali lub piekarniku przez chwilę (należy uważać,żeby nie spalić) i podawać.

1 komentarz:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...