sobota, 30 czerwca 2012

LIKIEROWE PRALINKI


Miały to być pralinki pożegnalne, ale okazały się pocieszającymi;)  W sumie nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło. Całe wakacje przed nami :)

Składniki na ok 12-14 pralinek:
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady
  • 2 łyżeczki marcepanu
  • 2 łyżeczki likieru śmietankowego
  • łyżka mleka kokosowego (można zastąpić śmietaną kremówką)
  • pasek białej czekolady, rozpuszczonej w kąpieli wodnej
  • 4 łyżki kokosu
  • 2 łyżeczki likieru kokosowego
  • 12-14 sztuk papilotek do pralinek
Czekoladę gorzką roztopić w kąpieli wodnej, tzn. nad garnkiem z gotującą się wodą postawić inne naczynie w którym umieszczamy czekoladę, naczynie nie powinno dotykać wody, rozpuszczamy czekoladę tak jakby na parze.

 Rozpuszczoną czekoladą smarujemy papilotki. wlewamy pół łyżeczki czekolady do papilotki a następnie tylną częścią łyżeczki rozprowadzamy ją po ściankach, obracając przy tym papilotkę. Wysmarowane papierki wstawiamy do lodówki.

W tym czasie robimy nadzienie.
Marcepan umieszczamy w filiżance i dolewamy likier śmietankowy, rozcieramy tak długo aż masa będzie spójna i gładka, mogą pozostać maleńkie grudki, ale tym nie ma się co przejmować.

Kokos, likier, mleko i rozpuszczoną czekoladę należy wymieszać.

 Wyciągamy czekoladki z lodówki, jeżeli już są twarde.

Napełniamy nadzieniem.

Na górę lejemy pozostałą czekoladę, jeżeli stwardniała, to wystarczy podgrzać tak jak wcześniej topiliśmy. Ozdabiamy według upodobania.

Schładzamy w lodówce do całkowitego zastygnięcia czekolady.

Możemy czekoladki zapakować w pudełko i idealnie nadają się na prezent.


Szablon do powiększenia i wydrukowania. napisy też wydrukowałam na papierze samoprzylepnym.

2 komentarze:

  1. To były pyszne pralinki! I bardzo dobrze, że nie pożegnalne! ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękne, eleganckie... Cudny prezent!

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...