http://zpamietnikamlodejkucharki.blogspot.com/ http://zpamietnikamlodejkucharki.blogspot.com/p/blog-page.htmlhttp://zpamietnikamlodejkucharki.blogspot.com/p/stuff-o-ktorym-marze.htmlhttp://zpamietnikamlodejkucharki.blogspot.com/p/faq.htmlhttp://zpamietnikamlodejkucharki.blogspot.com/p/blog-page_22.html

poniedziałek, 20 maja 2013

HERBACIANE BABECZKI


  Przekorne babeczki, które można podać zamiast kubka herbaty;) Nadziewane budyniem cytrynowym domowej roboty, ozdobione kremem z serka typu Philadelphia i zwieńczone wisienką amarena. W smaku niecodzienne, zwłaszcza jeżeli zamiast herbaty dodacie lawendę. Zapewniam, że jeżeli ktoś nie będzie wiedział z czym są, to ciężko będzie mu zgadnąć. Ale takie niespodzianki są przecież fajne:)


Babeczki herbaciane
składniki

8 g herbaty liściastej
1 dl mleka
100g masła
2,25 dl cukru
2 duże jajka
4 dl mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
skórka z 1 cytryny
Sok z 0,5 cytryny

Formę do muffinek wyłożyć 12 papilotkami. Piekarnik rozgrzać do 175 st.C. Herbatę zmiksować w młynku do kawy. Zalać mlekiem i zagotować. Odstawić do ostudzenia. Masło ubić z cukrem na puszystą masę. Dodać jajka i dalej ubijać. Mąkę z proszkiem wymieszać i domieszać do ciasta. Dodać skórkę, mleko i sok z cytryny, ubijać jeszcze przez chwilę do otrzymania gładkiej masy. Rozdzielić między  papilotki, piec 20-25 minut lub do czasu gdy patyczek wbity w ciasto będzie suchy. Odstawić do ostudzenia. W babeczkach wyciąć nożykiem środki do połowy, nadziewać budyniem cytrynowym i dekorować kremem.

Budyń cytrynowy
składniki

1 dl soku cytrynowego
1 dl wody
80g cukru
skórka otarta z 1 i 1/2 cytryny
20g mąki ziemniaczanej
2 żółtka
2 łyżki masła
1 dl śmietanki kremówki 30%

Wszystkie składniki (oprócz masła i śmietany) umieścić w rondlu z grubym dnem i wymieszać do połączenia.Podgrzewać, cały czas mieszając, aż powstanie gęsty budyń.
Ściągnąć z palnika, dodać masło i śmietanę (nie ubitą), wymieszać,  przykryć folią spożywczą i odstawić do wystudzenia.

Krem
składniki

250g serka kremowego
3 dl cukru pudru
skórka z jednej cytryny
100g masła

Serek utrzeć z masłem, dodać cukier i skórkę z cytryny. Wymieszać. Przełożyć do rękawa cukierniczego i dekorować. Gdyby krem był zbyt luźny, wstawić do lodówki na 30 minut i później
dekorować.
 



 Źródło inspiracji

7 komentarzy:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...