wtorek, 14 maja 2013

CIASTO NIEBO


 "Do nieba nie chodzę,
bo jest mi nie po drodze,
teraz jestem tu.
Co ma być to będzie,
niebo znajdę wszędzie..."
tak śpiewał Szymon Wydra i miał poniekąd rację. Do nieba nie można dojść, ale można go zjeść:) A dzisiaj znajdziecie go u mnie. Przepis bardzo prosty- ciasto bez pieczenia, orzeźwiające, o smaku Blue Curacao z waniliowymi chmurami...ach, czy można chcieć więcej? Weźcie więc kawałeczek nieba dla siebie...

Ciasto Niebo
składniki na spód

12 ciasteczek oreo
20 g masła

Ciasteczka bez rozdzielania zmiksować na proszek, dodać roztopione masło, wymieszać. Tortownicę o średnicy 18 cm wyłożyć folią aluminiową (samo dno) tak żeby folią dało się obłożyć zewnętrzną stronę tortownicy (w razie gdyby galaretka chciała wypłynąć). Na dno wysypać ciasteczka, docisnąć i schłodzić 20 minut.

składniki na masę

2 dl (200ml) śmietany kremówki
1,5 dl (150ml) jogurtu greckiego
3 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w 30 ml ciepłej wody 
1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
3 łyżki cukru pudru
4 niebieskie galaretki, np. Blue Curacao Winiary 
12 dl (1200 ml) gorącej wody
cukrowe gwiazdki

Galaretkę rozpuścić w 12 dl gorącej wody, przestudzić, włożyć do lodówki. 1 dl kremówki ubić, pod koniec ubijania dodać 2 łyżki cukru, następnie dodać jogurt oraz ekstrakt i wymieszać. Dolać cienkim strumieniem żelatynę, wymieszać mikserem na niskich obrotach i odstawić do stężenia. Gdy galaretka będzie już zimna, ale nie stężała dodać łyżkę masy śmietanowo-jogurtowej i wymieszać. Tężejąca śmietanę przełożyć do rękawa cukierniczego z okrągłą końcówką. Wyciągnąć spód z lodówki i wycisnąć 3 okręgi mniejsze od obwodu ciasta, blisko siebie, następnie na nich wycisnąć dwa, a na górze 1, w celu uformowania chmurki. Zalać lekko gęstą galaretką (nie mocno tężejącą), tylko do poziomu białej masy, dalej formować chmurki w podany sposób do wyczerpania masy (można wyciskać pojedyncze okręgi, potrójne lub w innych kombinacjach) stopniowo przykrywając je galaretką. Odstawić do stężenia. 
Ubić resztę śmietany (1dl), pod koniec ubijania dodać 1 łyżkę cukru. Ciasto wyciągnąć z lodówki, zdjąć obręcz tortownicy i udekorować na górze bitą śmietaną i cukrowymi gwiazdkami. W lodówce przechowywać przykryte, aby nie nasiąkło innymi zapachami.



Przepis autorski

37 komentarzy:

  1. wspaniałe! te chmurki są takie urocze! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Prawdziwe niebo, wygląda fantastycznie ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda fantastycznie:)świetny pomysł

    OdpowiedzUsuń
  4. Co to za jednostka dl?
    Ciasto świetne:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zapraszam do zakładki FAQ tam jest wszystko wyjaśnione:)

      Usuń
    2. decylitr 1 dl=100ml
      Zajrzyj do książek z podstawówki.
      Chyba jednak wygodniej operować mililitrami podając przepisy.

      Usuń
    3. Chyba, że używasz miarki o poj. 100 ml wtedy łatwiej napisać 1 dl= 1 miarka :D

      Usuń
  5. Cieszę się, że tak się Wam podoba :) Dziękuję za komentarze :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ale się napracowałaś Lolinka! Ja to bym nie miała cierpliwości do formowania chmurek :) Wyszedł przepięknie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ten komentarz został usunięty przez autora.

      Usuń
  7. Aleglodomorku pracy z tym mało było, wystarczyło wyciskać lub zalewać:P tylko strasznie czekania;) Cieszę się, że Ci się podoba:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo efektowne ciasto! Gratuluję pomysłu :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Super ciasto ! ŚWIETNY POMYSŁ

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Strasznie się cieszę i strasznie mi miło :)

      Usuń
  10. wow, wygląda fenomenalnie!

    OdpowiedzUsuń
  11. Prezentuje się wspaniale, naprawdę wyjątkowe ciacho Ci wyszło :)

    OdpowiedzUsuń
  12. az się uśmiechnęłam jak zobaczyła to cudo, wspaniały efekt :)

    OdpowiedzUsuń
  13. ojejku jestem w szoku :O Cudownie !!! jak nic wygrasz ten galaretkowy konkurs ;) jest po prostu idealny i chce go zjeść :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Witaj,
    Chciałem Cię ( jako twórcę tego bloga ) oraz Twoich gości zaprosić na portal blogbook.pl, który jest pierwszym w sieci serwisem zbierającym w jednym miejscu blogi i posty.

    Mam nadzieję, że i Twój blog dołączy do tego grona, a Tobie pozwoli zwiększyć rozpoznawalność oraz oglądalność Twoich wpisów.

    Serdecznie zapraszam i wierzę, że już niedługo przeczytam Twoje posty na blogbook.pl.

    Pozdrawiam i pozostaję do dyspozycji w przypadku pytań lub wątpliwości

    Michał Ludczyński ( twórca portalu )

    www.blogbook.pl


    PS.
    Nie musisz dodawać postów na blogbook.pl.
    Dzieje się to automatycznie po dodaniu Twojego bloga na stronę.



    OdpowiedzUsuń
  15. świetnie się prezentuje :) Pierwszy raz widzę takie ciasto :)

    OdpowiedzUsuń
  16. o WOW - co za efekt... Zatkało mnie z wrażenia :) Piękne to jest.
    Zapraszam do mnie

    OdpowiedzUsuń
  17. nie rozumiem toche jak się robi te chmurki? co to znaczy ,, wycisnąć 3 okręgi mniejsze od obwodu ciasta, blisko siebie, następnie na nich wycisnąć dwa, a na górze 1, w celu uformowania chmurki." proszę o pomoc. A tak to ciasto super:) dziękuje za przepis

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję, już tłumaczę, jeżeli średnica tortownicy ma np. 18 cm to mniej więcej w połowie promienia, czyli w odległości np. 4 cm od krawędzi wyciskamy trzy okręgi, jeden za drugim kierując się ku środku. Powstają nam na łączeniu tych okręgów 2 małe wgłębienia i po linii tych wgłębień wyciskamy kolejne 2 okręgi. Teraz na styku powstało nam jedno wgłębienie i w po linii tego wgłębienia wyciskamy ostatni okrąg. Tak powstanie w przekroju chmurka która będzie się zwężać od ku górze. Czy ten opis jest bardziej jasny i zrozumiały? Proszę o odpowiedź :)

      Usuń
  18. Cudne:) Zerknij na FB ktoś Ci kradnie fotki i wstawia na konkurs;/ https://www.facebook.com/photo.php?fbid=173168739555074&set=p.173168739555074&type=1&theater

    OdpowiedzUsuń
  19. To nie CIASTO tylko DESER, ani grama ciasta w tym nie ma więc nie nazywajcie tego tak samo jak np. Babki czy Szarlotki..

    OdpowiedzUsuń
  20. tort bardziej smerf ;-)

    -------------------------------------------------------------

    http://bit.ly/2fd7KzE

    OdpowiedzUsuń
  21. Ogólnie fajny przepis ale wiele w nim niedomówień, jako początkująca pani domu miałam duży problem z wykonaniem,

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...