http://zpamietnikamlodejkucharki.blogspot.com/ http://zpamietnikamlodejkucharki.blogspot.com/p/blog-page.htmlhttp://zpamietnikamlodejkucharki.blogspot.com/p/stuff-o-ktorym-marze.htmlhttp://zpamietnikamlodejkucharki.blogspot.com/p/faq.htmlhttp://zpamietnikamlodejkucharki.blogspot.com/p/blog-page_22.html

wtorek, 14 maja 2013

CIASTO NIEBO


 "Do nieba nie chodzę,
bo jest mi nie po drodze,
teraz jestem tu.
Co ma być to będzie,
niebo znajdę wszędzie..."
tak śpiewał Szymon Wydra i miał poniekąd rację. Do nieba nie można dojść, ale można go zjeść:) A dzisiaj znajdziecie go u mnie. Przepis bardzo prosty- ciasto bez pieczenia, orzeźwiające, o smaku Blue Curacao z waniliowymi chmurami...ach, czy można chcieć więcej? Weźcie więc kawałeczek nieba dla siebie...

Ciasto Niebo
składniki na spód

12 ciasteczek oreo
20 g masła

Ciasteczka bez rozdzielania zmiksować na proszek, dodać roztopione masło, wymieszać. Tortownicę o średnicy 18 cm wyłożyć folią aluminiową (samo dno) tak żeby folią dało się obłożyć zewnętrzną stronę tortownicy (w razie gdyby galaretka chciała wypłynąć). Na dno wysypać ciasteczka, docisnąć i schłodzić 20 minut.

składniki na masę

2 dl (200ml) śmietany kremówki
1,5 dl (150ml) jogurtu greckiego
3 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w 30 ml ciepłej wody 
1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
3 łyżki cukru pudru
4 niebieskie galaretki, np. Blue Curacao Winiary 
12 dl (1200 ml) gorącej wody
cukrowe gwiazdki

Galaretkę rozpuścić w 12 dl gorącej wody, przestudzić, włożyć do lodówki. 1 dl kremówki ubić, pod koniec ubijania dodać 2 łyżki cukru, następnie dodać jogurt oraz ekstrakt i wymieszać. Dolać cienkim strumieniem żelatynę, wymieszać mikserem na niskich obrotach i odstawić do stężenia. Gdy galaretka będzie już zimna, ale nie stężała dodać łyżkę masy śmietanowo-jogurtowej i wymieszać. Tężejąca śmietanę przełożyć do rękawa cukierniczego z okrągłą końcówką. Wyciągnąć spód z lodówki i wycisnąć 3 okręgi mniejsze od obwodu ciasta, blisko siebie, następnie na nich wycisnąć dwa, a na górze 1, w celu uformowania chmurki. Zalać lekko gęstą galaretką (nie mocno tężejącą), tylko do poziomu białej masy, dalej formować chmurki w podany sposób do wyczerpania masy (można wyciskać pojedyncze okręgi, potrójne lub w innych kombinacjach) stopniowo przykrywając je galaretką. Odstawić do stężenia. 
Ubić resztę śmietany (1dl), pod koniec ubijania dodać 1 łyżkę cukru. Ciasto wyciągnąć z lodówki, zdjąć obręcz tortownicy i udekorować na górze bitą śmietaną i cukrowymi gwiazdkami. W lodówce przechowywać przykryte, aby nie nasiąkło innymi zapachami.



Przepis autorski

35 komentarzy:

  1. wspaniałe! te chmurki są takie urocze! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Prawdziwe niebo, wygląda fantastycznie ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda fantastycznie:)świetny pomysł

    OdpowiedzUsuń
  4. Co to za jednostka dl?
    Ciasto świetne:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zapraszam do zakładki FAQ tam jest wszystko wyjaśnione:)

      Usuń
    2. decylitr 1 dl=100ml
      Zajrzyj do książek z podstawówki.
      Chyba jednak wygodniej operować mililitrami podając przepisy.

      Usuń
    3. Chyba, że używasz miarki o poj. 100 ml wtedy łatwiej napisać 1 dl= 1 miarka :D

      Usuń
  5. Cieszę się, że tak się Wam podoba :) Dziękuję za komentarze :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ale się napracowałaś Lolinka! Ja to bym nie miała cierpliwości do formowania chmurek :) Wyszedł przepięknie!

    OdpowiedzUsuń
  7. Aleglodomorku pracy z tym mało było, wystarczyło wyciskać lub zalewać:P tylko strasznie czekania;) Cieszę się, że Ci się podoba:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo efektowne ciasto! Gratuluję pomysłu :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Super ciasto ! ŚWIETNY POMYSŁ

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Strasznie się cieszę i strasznie mi miło :)

      Usuń
  10. wow, wygląda fenomenalnie!

    OdpowiedzUsuń
  11. Prezentuje się wspaniale, naprawdę wyjątkowe ciacho Ci wyszło :)

    OdpowiedzUsuń
  12. az się uśmiechnęłam jak zobaczyła to cudo, wspaniały efekt :)

    OdpowiedzUsuń
  13. ojejku jestem w szoku :O Cudownie !!! jak nic wygrasz ten galaretkowy konkurs ;) jest po prostu idealny i chce go zjeść :)

    OdpowiedzUsuń
  14. świetnie się prezentuje :) Pierwszy raz widzę takie ciasto :)

    OdpowiedzUsuń
  15. o WOW - co za efekt... Zatkało mnie z wrażenia :) Piękne to jest.
    Zapraszam do mnie

    OdpowiedzUsuń
  16. nie rozumiem toche jak się robi te chmurki? co to znaczy ,, wycisnąć 3 okręgi mniejsze od obwodu ciasta, blisko siebie, następnie na nich wycisnąć dwa, a na górze 1, w celu uformowania chmurki." proszę o pomoc. A tak to ciasto super:) dziękuje za przepis

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję, już tłumaczę, jeżeli średnica tortownicy ma np. 18 cm to mniej więcej w połowie promienia, czyli w odległości np. 4 cm od krawędzi wyciskamy trzy okręgi, jeden za drugim kierując się ku środku. Powstają nam na łączeniu tych okręgów 2 małe wgłębienia i po linii tych wgłębień wyciskamy kolejne 2 okręgi. Teraz na styku powstało nam jedno wgłębienie i w po linii tego wgłębienia wyciskamy ostatni okrąg. Tak powstanie w przekroju chmurka która będzie się zwężać od ku górze. Czy ten opis jest bardziej jasny i zrozumiały? Proszę o odpowiedź :)

      Usuń
  17. Cudne:) Zerknij na FB ktoś Ci kradnie fotki i wstawia na konkurs;/ https://www.facebook.com/photo.php?fbid=173168739555074&set=p.173168739555074&type=1&theater

    OdpowiedzUsuń
  18. To nie CIASTO tylko DESER, ani grama ciasta w tym nie ma więc nie nazywajcie tego tak samo jak np. Babki czy Szarlotki..

    OdpowiedzUsuń
  19. tort bardziej smerf ;-)

    -------------------------------------------------------------

    http://bit.ly/2fd7KzE

    OdpowiedzUsuń
  20. Ogólnie fajny przepis ale wiele w nim niedomówień, jako początkująca pani domu miałam duży problem z wykonaniem,

    OdpowiedzUsuń
  21. Dosłownie niebiańsko smakuje

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...