wtorek, 9 kwietnia 2013

CZEKOLADOWE BABECZKI Z MASŁEM ORZECHOWYM I SNICKERSEM


Mój brat poprosił mnie o tort urodzinowy o smaku Snickersa, ale obawiałam się trochę, że nie każdy z gości musi lubić takie smaki, słodko-słone ciastko z karmelem i orzeszkami... to mogło być za dużo, dlatego postanowiłam, że tort będzie inny, a w zamian zrobię babeczki. Okazało się, że brat był bardziej zadowolony z babeczek, bo mógł ich skosztować jeszcze przed przyjściem gości:) A przepis jest prosty i dla wielbicieli snickersowych klimatów idealny. Babeczki są wilgotne, dzięki dużej ilości płynu- ciasto może się Wam wydawać płynne, ale takie ma być. Na górze lekko słony krem z użyciem domowego masła orzechowego, a w środku niespodzianka-stopiony karmel i czekolada z  orzeszkami. Babeczki są bardzo syte, ale za to przepyszne, ja sama uległam im kilka razy. Jest to przepis naprawdę do wypróbowania, a i skusiłabym się o stwierdzenie, że do zapisania :)

  

   
Źródło inspiracji

12 komentarzy:

  1. Też robiłam kiedyś muffiny ze snickersami. Co prawda wyglądały inaczej, ale też były pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  2. ooo widze, że nie tylko u mnie masło orzechowe:) Muszą być pyszne te Twoje babeczki :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Patrzę na te babeczki i patrzę... ;) Piękne, uwielbiam słono-słodkie połączenia:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Podobają mi się bardzo :) Prezentują się ślicznie i musiały bardzo ciekawie smakować :)

    OdpowiedzUsuń
  5. A jeszcze pytanko mi się nasuwa, czy masło musi być smooth? Bo akurat mam crunchy... Wyjdzie czy nie wyjdzie?:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wyjdzie, tylko masa nie będzie taka gładka i wtedy lepiej użyć okrągłej końcówki, żeby żaden orzeszek się nie zablokował w końcówce-gwiazdce np. Ale zawsze możesz zmiksować masło orzechowe w blenderze i będzie smooth :)

      Usuń
  6. wygląda i pewnie smakuje bosko ale przeraża mnie liczba kalorii w tym zawarta... :<

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie przejmuj się, da się zjeść tylko jedną, są tak syte:)

      Usuń
  7. A powiedz mi, czemu krem z masła orzechowego jest taki jakby ziarnisty w smaku? Gdy się go je jest pyszny, no ale czuć takie chrupanie - co może być tego przyczyną?
    Ania

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może to kwestia zmiksowania orzechów na masło?

      Usuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...