http://zpamietnikamlodejkucharki.blogspot.com/ http://zpamietnikamlodejkucharki.blogspot.com/p/blog-page.htmlhttp://zpamietnikamlodejkucharki.blogspot.com/p/stuff-o-ktorym-marze.htmlhttp://zpamietnikamlodejkucharki.blogspot.com/p/faq.htmlhttp://zpamietnikamlodejkucharki.blogspot.com/p/blog-page_22.html

środa, 26 września 2012

WARSZTATY CUPCAKE'ÓW - GOOD CAKE - POMYSŁY, RADY, PRZEPISY...



W zeszłą środę brałam udział w warsztatach kulinarnych organizowanych przez Good Cake z Gliwic. Celem kursu było upieczenia własnoręcznie przygotowanych babeczek i późniejsze ich udekorowanie. I muszę Wam powiedzieć, że ogromnie mi się podobało. Jest to wspaniała zabawa. 

Warsztaty prowadzi Szkotka Bella, która tworzy w Gliwicach piekarnię Good Cake. Miałam okazję jeść jej ciasto o przekornej nazwie "18" na cześć tego, że udoskonalała je przez 18 lat i mimo, że może nie wygląda jak tort Szwarcwaldzki , ale smakuj wybornie i jeżeli tylko będziecie mieli okazję to go spróbujcie.

Ale wracając do kursu. Jest on organizowany co środę, prawdopodobnie do końca roku. Wejściówkę można nabyć na Grouponie w atrakcyjnej cenie 49 zł za osobę, normalnie wg ceny na stronie kurs kosztuje 150 zł. Z tego co powiedziała nam Bella po zakończeniu kursu cupcake'ów zorganizują kolejny kurs na pieczenie cookies, tart lub czegoś innego;) Jeżeli tylko lubicie się bawić z pieczeniem, a jeszcze bardziej z dekoracją to jest to kurs dla Was. Więcej szczegółów znajdziecie na Good Cake.

A tymczasem opowiem Wam, czego nauczyłam się na kursie:

1.Po pierwsze należy pamiętać, żeby składniki z jakich wykonujemy babeczki miały temperaturę pokojową, a więc jajka, masło, mleko, jogurt, maślankę, mąką, cukier, kakao, likiery czy inne rzeczy jakich używamy do babeczek powinny być wyciągnięte kilka godzin przed pieczeniem i muszą odstać swoje, żeby ich temperatura była podobna.

2. Po drugie (chociaż nie wiem czy się przekonam, bo zazwyczaj zapominam wyjąć masła) wszystko należy ucierać drewnianą łyżką a nie mikserem. Ma to na celu napowietrzenie ciasta i nie zbijanie go w bryłę.



3. Kolejną radą, która jest innowacją w moich kucharzeniu jest czas dodania do ciasta proszku. A więc moi drodzy proszku nie mieszamy z mąką a dodajemy po wmieszaniu do masy jajek, żeby mógł już aktywnie działać.

4. Zastanawialiście się kiedyś dlaczego Wasze muffiny są pofałdowane bardziej niż Karpaty? Ha, jest na to rozwiązanie. Wystarczy, że po nałożeniu ciasta do foremek będziecie w każdą babeczkę po kolei sadzać wykałaczkę i kręcić nią w kółko, aż utworzy się piękna spiralna górka, która przemieni się w równiutką muffinkę.


 5. Kakao wysusza ciasto, dlatego jeżeli go używacie dolejcie trochę więcej mleka ;)

A teraz przepis na masę maślaną, którą dekorujemy cupcake'i, jest niesamowicie prosty, a mieszanie masła z cukrem daje tyle satysfakcji. Jeżeli Was stać to zaopatrzcie się w łyżkotrzepaczkę firmy Tupperware, która ułatwia pracę, ale jest okropnie droga. Podobno na wyspach można znaleźć taniej ;)

Lukier (na 12 babeczek):
  • 300 g cukru pudru
  • 110 g masła
  • 30 ml mleka
  • barwniki (opcjonalnie)
Wykonanie:

Masło ucierać z cukrem, aż składniki się połączą i otrzymamy zwarte ciasto. Wtedy należy dodać mleko i ucierać do połączenia drewnianą łyżką. Na koniec mieszać barwniki i przekładać do worków cukierniczych lub szprycy.

A oto moje dzieła z prawie 3 godzin wspaniałej zabawy -próbowania,podpatrywania, smakowania dekoracji, ozdabiania i pakowania w pudełka:)

Wszystkie cupcake'i jakie przygotowałam, ale nie wszystkie dotrwały do sesji ;)











I jeszcze raz mój faworyt, słodki pajączek na maślanej pajęczynie:)

19 komentarzy:

  1. Świetny post, chętnie wypróbuje wszystkie zamieszczone tutaj rady bo babeczki nie są moją mocną stroną :) Pięknie udekorowane! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. woooow ta choinka (bo wydaje mi się, że to choinka?) jest wspaniała! Dzięki za rady, już zapisane :D Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak fajnie, że ktoś poznał, bo w domu musiałam tłumaczyć, że to choinka;)

      Usuń
  3. Jakie piękności :)! A ten pajączek na pajęczynie jest po prostu świetny :)!

    OdpowiedzUsuń
  4. ciekawe to z tym mieszaniem wykałaczką, będę musiała spróbować :D
    piękne Ci powychodziły te muffinki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciekawe i bardzo pomocne, a przy tym tak proste;)

      Usuń
  5. Miło mi, że się Wam podobają :)Dziękuję!

    OdpowiedzUsuń
  6. Perfekcyjnie wyglądają. Szkoda, że ja nie mam talentu do takiego ozdabiania :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Śliczne!
    Cuda!!! Zapisuję do zrobienia!
    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  8. jak najszybciej zapisuję te porady, przydadzą się!
    i cicho przyznam się, że i ja chciałabym kiedyś mieć taką małą przygodzie na warsztatach ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Mój faworyt to nr 1!
    No i jeszcze z zielonym kremem i pokruszonymi m%m'sami ;).

    OdpowiedzUsuń
  10. a jest szansa na przepis??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Proszę bardzo:)
      http://zpamietnikamlodejkucharki.blogspot.com/2012/11/babeczki-przepis-podstawowy-na-yzki.html
      A z kakao to po dodaniu jajka dodajesz 30g (4,5 łyżki) kakao i reszta tak samo, z tym, że zmniejszasz ilość mąki do 120 g (12 łyżek)i dolewasz na końcu 5 łyżek mleka, lub odrobinę więcej, jeśli ciasto jest za gęste:)

      Usuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...