http://zpamietnikamlodejkucharki.blogspot.com/ http://zpamietnikamlodejkucharki.blogspot.com/p/blog-page.htmlhttp://zpamietnikamlodejkucharki.blogspot.com/p/stuff-o-ktorym-marze.htmlhttp://zpamietnikamlodejkucharki.blogspot.com/p/faq.htmlhttp://zpamietnikamlodejkucharki.blogspot.com/p/blog-page_22.html

wtorek, 30 kwietnia 2013

LODY WANILIOWE


 Zbliża się weekend majowy, czas spotkań z przyjaciółmi, grillowania i odpoczynku. Wiem, że znacznie łatwiej jest iść do sklepu i kupić opakowanie lodów waniliowych, ale skoro zbliża się długi weekend, który zaczyna się już w środę, to może warto poświęcić trochę czasu na przygotowanie lodów? Takich home made, o smaku prawdziwej wanilii, z czarnymi kropeczkami i własnych, a możecie mi wierzyć, że takie smakują znacznie lepiej, bo oprócz domowych składników jest też w nich kawałeczek naszego serca, które wkładamy w przygotowanie. Możecie je podać z czym chcecie, albo rozkoszować się tylko ich smakiem, niezmąconym żadnym innym dodatkiem. 
Spróbujcie, a będziecie szczęśliwsi :D



Lody waniliowe
składniki

500 ml mleka
125 g drobnego cukru
1 laska wanilii przecięta wzdłuż
6 żółtek
100 ml śmietany

Do rondla wlać mleko, dodać 2/3 cukru i laskę wanilii, na średnim ogniu doprowadzić do wrzenia. W międzyczasie roztrzepać żółtka z resztą cukru, do uzyskanie konsystencji rzadkiego kremu. Gotujące się mleko wlać do żółtek, cały czas mieszając trzepaczką, przelać z powrotem do rondla po mleku. Podgrzewać na małym ogniu mieszając, aż krem będzie lekko oblepiał trzepaczkę. Kiedy przejedziemy po niej palcem  powinna zostać czysta. Natychmiast zdjąć z ognia. Odstawić do wystudzenia, następnie przecedzić.
Krem przelać do miski ze stali nierdzewnej lub szkła. Postawić na lodzie, aby szybciej się schodził. Mieszać od czasu do czasu, aby nie powstał kożuch.  Po tym czasie ubijać mikserem na średnich obrotach, stale trzymając miskę na lodzie. Po około 10 minutach dolewać strumieniem śmietanę. Ubijać jeszcze chwilę. Włożyć do zamrażarki na 15 minut, wyciągnąć i ubijać, powtarzać tak długo, aż lody osiągną kremową konsystencję. Pilnować, aby nie wytworzyły się kryształki lodu. Najlepiej podawać od razu, lub przełożyć do schłodzonego pojemnika odpornego na zamarzanie i włożyć do zamrażarki.

Źródło

3 komentarze:

  1. Ale pyszne! Zawsze kusiły mnie domowe lody, ale boję się, że to trochę za dużo zabawy... ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wcale nie jest z nimi aż tak dużo roboty, to się tylko tak wydaje, ale efekt końcowy rekompensuje cały trud :)

      Usuń
  2. Swietne lody!-i napewno sa super smaczne!--ja polecam moj przepis na lody!--moze sie spodoba?!
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...