sobota, 1 grudnia 2012

KRUCHE CIASTECZKA Michel Roux

Mam tyle "kuchennych marzeń", że czasami zastanawiam się, czy nie popadam w skrajność. 
No bo ile można oglądać stron z jedzeniem, o jedzeniu i o kuchennych akcesoriach? Tak mi się marzy piękna patera jedna, druga, trzecia, cudne papilotki w gwiazdki i groszki i w paseczki, stare białe biurko i wyciętymi po bokach serduszkami, czerwona komoda z przeszklonymi drzwiczkami... Tak mi się marzy, żeby to moje kucharzenie nie było tylko "od święta". Ale to tak ciężko podjąć decyzję, co dalej... przecież nie mogę rzucić wszystkiego i zacząć od zera...hmm a może tak trzeba, ale jeśli się nie uda? Matko, kto wymyślił wątpliwości? Chociaż tak sobie myślę, że skoro inni zaryzykowali i się im udało...ach who knows?
 A tymczasem przepis na ciasteczka, bardzo pyszne ciasteczka Michela Roux, który wie co dobre no i jemu się udało. Ciasteczka miliona kombinacji, wg mnie najlepsze jednak z dżemem malinowym. Enjoy!





Ciasteczka są bardzo delikatne, wręcz rozpływają się w ustach i pachną niesamowicie maślanie:)

Składniki:

  • 250 g mąki tortowej
  • 200 g masła pokrojonego w kostkę, lekko rozmiękczonego
  • 100 g cukru pudru przesianego przez sito
  • szczypta soli
  • 2 żółtka  
Wykonanie:

Na stolnicy usypać górkę z mąki i zrobić w niej wgłębienie, wrzucić w nie masło, cukier i sól. Czubkami palców wymieszać masło z cukrem i solą, następnie dodać żółtka i wyrabiać delikatnie czubkami palców.

Powoli zagarniać mąkę i wyrabiać do uzyskania jednolitego ciasta. Ugniatać tak długo, aż ciasto będzie gładkie. Podzielić na 4 lub 5 części. Zawinąć w folię i schłodzić  lodówce 40 minut. Będzie łatwiejsze do rozwałkowania i wycinania, ponieważ ciasto bardzo się klei. Przy wyrabianiu staraj się nie dosypywać zbyt dużo mąki, bo ciasto stwardnieje. 



 Nadzienie:
  • płatki migdałowe
  • brązowy cukier 
  • dżem malinowy 
  • kawa rozpuszczalna lub kakao 2 łyżki roztarte na pastę z małą ilością wody  
  • mleko
Rozwałkuj 1 część ciasta na stolnicy i wycinaj pożądane kształty. Układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i w zależności od opcji:
  •  posmaruj mlekiem i posyp cukrem lub płatkami migdałowymi
  • nałóż pół łyżeczki pasty i zrób wzorek widelcem
  • z dżemem są nieco trudniejsze, ponieważ należy wyciąć dwa kółka, w jednym wyciąć jeszcze jedno, mniejsze, następnie bardzo ostrożnie przenieść kółko z dziurką na całe, uprzednio posmarowane mlekiem kółko. Oba kółka położyć na blachę wyłożoną papierem. Każde ciasteczko nadziać dżemem (przed pieczeniem!)

 

Ciasteczka piec 10-15 minut (w zależności od grubości) w 150 st. C (z termoobiegiem)/180 st. C (bez termoobiegu) lub do zarumienienia. OStudzić.

Smacznego :)


 

 

8 komentarzy:

  1. z dżemem - czyli klasyka najlepsza :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Też mam takie wątpliwości już od 2 lat, i ciągle się waham, nie wiem co robić.
    Ciasteczka wyglądają pysznie, a z dżemem najlepsze!

    OdpowiedzUsuń
  3. z dżemem pięknie wyglądają :) szkoda, że już schowałam piekarnik...

    OdpowiedzUsuń
  4. mmm... ciasteczka przepyszne!! :3
    robiłam z dżemem brzoskwiniowym i truskawkowym po prostu cudne!

    OdpowiedzUsuń
  5. Dziękuje za przepis, Będę robiła ciasteczka po raz pierwszy, wiec mam pytanie, czy masło z cukrem i solą wyrabiam palcami łącząc palcami z maką na kruszonkę, a potem dodaje jajka, czy staram sie połączyć masło z cukrem i solą starajac się nie ruszać mąki?
    Dziękuję:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na początku proszę łączyć tylko cukier, masło i sól a po dodaniu jajek zagniatać ciasto już z mąką :) Pozdrawiam

      Usuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...