Mam tyle "kuchennych marzeń", że czasami zastanawiam się, czy nie popadam w skrajność.
No bo ile można oglądać stron z jedzeniem, o jedzeniu i o kuchennych akcesoriach? Tak mi się marzy piękna patera jedna, druga, trzecia, cudne papilotki w gwiazdki i groszki i w paseczki, stare białe biurko i wyciętymi po bokach serduszkami, czerwona komoda z przeszklonymi drzwiczkami... Tak mi się marzy, żeby to moje kucharzenie nie było tylko "od święta". Ale to tak ciężko podjąć decyzję, co dalej... przecież nie mogę rzucić wszystkiego i zacząć od zera...hmm a może tak trzeba, ale jeśli się nie uda? Matko, kto wymyślił wątpliwości? Chociaż tak sobie myślę, że skoro inni zaryzykowali i się im udało...ach who knows?
A tymczasem przepis na ciasteczka, bardzo pyszne ciasteczka Michela Roux, który wie co dobre no i jemu się udało. Ciasteczka miliona kombinacji, wg mnie najlepsze jednak z dżemem malinowym. Enjoy!
Ciasteczka są bardzo delikatne, wręcz rozpływają się w ustach i pachną niesamowicie maślanie:)
Składniki:
- 250 g mąki tortowej
- 200 g masła pokrojonego w kostkę, lekko rozmiękczonego
- 100 g cukru pudru przesianego przez sito
- szczypta soli
- 2 żółtka
Wykonanie:
Na stolnicy usypać górkę z mąki i zrobić w niej wgłębienie, wrzucić w nie masło, cukier i sól. Czubkami palców wymieszać masło z cukrem i solą, następnie dodać żółtka i wyrabiać delikatnie czubkami palców.
Powoli zagarniać mąkę i wyrabiać do uzyskania jednolitego ciasta. Ugniatać tak długo, aż ciasto będzie gładkie. Podzielić na 4 lub 5 części. Zawinąć w folię i schłodzić lodówce 40 minut. Będzie łatwiejsze do rozwałkowania i wycinania, ponieważ ciasto bardzo się klei. Przy wyrabianiu staraj się nie dosypywać zbyt dużo mąki, bo ciasto stwardnieje.
Nadzienie:
- płatki migdałowe
- brązowy cukier
- dżem malinowy
- kawa rozpuszczalna lub kakao 2 łyżki roztarte na pastę z małą ilością wody
- mleko
- posmaruj mlekiem i posyp cukrem lub płatkami migdałowymi
- nałóż pół łyżeczki pasty i zrób wzorek widelcem
- z dżemem są nieco trudniejsze, ponieważ należy wyciąć dwa kółka, w jednym wyciąć jeszcze jedno, mniejsze, następnie bardzo ostrożnie przenieść kółko z dziurką na całe, uprzednio posmarowane mlekiem kółko. Oba kółka położyć na blachę wyłożoną papierem. Każde ciasteczko nadziać dżemem (przed pieczeniem!)
Ciasteczka piec 10-15 minut (w zależności od grubości) w 150 st. C (z termoobiegiem)/180 st. C (bez termoobiegu) lub do zarumienienia. OStudzić.
Smacznego :)
z dżemem - czyli klasyka najlepsza :)
OdpowiedzUsuńTeż mam takie wątpliwości już od 2 lat, i ciągle się waham, nie wiem co robić.
OdpowiedzUsuńCiasteczka wyglądają pysznie, a z dżemem najlepsze!
z dżemem pięknie wyglądają :) szkoda, że już schowałam piekarnik...
OdpowiedzUsuńmmm... ciasteczka przepyszne!! :3
OdpowiedzUsuńrobiłam z dżemem brzoskwiniowym i truskawkowym po prostu cudne!
Wspaniałe :)
OdpowiedzUsuńrewelacja :)
OdpowiedzUsuńDziękuje za przepis, Będę robiła ciasteczka po raz pierwszy, wiec mam pytanie, czy masło z cukrem i solą wyrabiam palcami łącząc palcami z maką na kruszonkę, a potem dodaje jajka, czy staram sie połączyć masło z cukrem i solą starajac się nie ruszać mąki?
OdpowiedzUsuńDziękuję:)
Na początku proszę łączyć tylko cukier, masło i sól a po dodaniu jajek zagniatać ciasto już z mąką :) Pozdrawiam
Usuńbez dzemu..wyglądają tak pięknie! , tylko to malo wazne , wazniejsze czy sie nie rozpadają , NO I SMAK CZY ZNOŚNY ;p
OdpowiedzUsuń