sobota, 17 listopada 2012

SERNIK ORZECHOWY W CZEKOLADZIE



Jesienny, elegancki, czekoladowy i chrupiący, a do tego z nutką procentów...o czym mowa?
 O serniku z Moich Wypieków :D Dla fanów orzechów jak znalazł. Potraficie sobie wyobrazić gruby czekoladowy kożuch obsypany podprażonymi orzechami laskowymi a w środku serowe nadzienie na chrupiącym orzechowo-herbatnikowym spodzie? Czujecie w ustach ten smak łamanej czekolady z orzechami, która rozpływa się, z każdym gryzem, a Wasze kubki smakowe kurczą się pod wpływem takich dobroci? Wiem, wiem, nie ma co sobie wyobrażać, lepiej przeżyć to w realu. Więc zapraszam, z jedna uwagą, nie sugerujcie się zbyt podanym czasem pieczenia, bo wg mnie jest on za długi, ale jak wiadomo wszystko zależy od piekarnika. Gdy zauważycie, że sernik ściął się na środku to wtedy jest gotowy, więc wyłączcie piekarnik, bo inaczej go przesuszycie, jak ja:( ale i tak mi smakował :)

Składniki:

na spód:
  • 120 g herbatników kakaowych
  • 50 g orzechów laskowych, podpieczonych
  • 55 g roztopionego masła
Wykonanie:

Herbatniki zmielić w malakserze lub blenderze na piasek, pod koniec mielenia dodać orzechy lub jeśli ktoś nie chce mieć większych kawałków mieli tak długo, aż orzechy i herbatniki będą piaskiem. Do masy dodać roztopione masło, wymieszać.
Tortownicę o śr. 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia (tylko dno) i wysypać masę ciasteczkową. Docisnąć do dna i wyrównać. Włożyć do lodówki na czas przygotowania masy serowej.

 na masę serową:
  • 1 kg twarogu półtlustego lub tłustego zmielonego przynajmniej dwukrotnie
  • 3 jajka
  • 80 ml likieru orzechowego (użyłam Finezji)
  • 1 łyżka przesianej mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka cukru
Wykonanie:

UWAGA! WSZYSTKIE SKŁADNIKI POWINNY BYĆ W TEMP. POKOJOWEJ!

Wszystkie składniki umieścić w misce, wymieszać do połączenia (nie mieszać zbyt długo, żeby nie napowietrzać ciasta, bo po pieczeniu opadnie). Masę wylać na ciasteczkowy spód i piec w 150 st. C (z termoobiegiem) 130 st. C (bez termoobiegu) przez około 1h i 20 min(tak mówi oryginał), należy sprawdzić, czy wierzch jest ścięty, wtedy sernik jest gotowy. Studzić w uchylonym piekarniku, odpiąć tortownicę i schłodzić  lodówce przez noc.

  
na polewę:
  • 200g czekolady
  • 50 g masła
  • posiekane i podprażone orzechy laskowe
Wykonanie:

Masło roztopić w garnuszku, ściągnąć z ognia, dodać posiekaną czekoladę i mieszać od czasu do czasu do rozpuszczenia. Polewę wylać na ciasto w temp. pokojowej i rozprowadzić po wierzchu i bokach. Dodatkowo boki obsypać podprażonymi orzechami. Przed podaniem wyciągnąc z lodówki około 30 minut.

Smacznego:) 



5 komentarzy:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...