poniedziałek, 6 sierpnia 2012

PLACKI JOGURTOWE Z BIAŁYM SEREM


Dzisiaj rano znalazłam w lodówce kostkę białego sera, postanowiłam ją wykorzystać i zrobić na śniadanie placki. Wyszły naprawdę świetne. Delikatne jak ptasie mleczko, ba nawet delikatniejsze. Uwielbiam jogurt w wypiekach i we wszystkim do czego można go dodać. Dzięki niemu wszystko rozpływa się w ustach;)  I jeszcze ten owocowy mus, ach niebo w gębie:)

Składniki (4 porcje):
  • 2 jajka
  • szklanka gęstego jogurtu
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżka cukru
  • szczypta soli
  • 4-6 łyżek mąki
  • 15 dkg twarogu
  • miseczka owoców sezonowych
  • łyżka miodu
Wykonanie:

Jogurt wlać do miski, jajka rozmącić w jogurcie. Dodać proszek, sól i cukier, wymieszać. Dodawać po jednej łyżce mąki ciągle mieszając, aż ciasto osiągnie konsystencję gęstej śmietany. Twaróg rozgnieść widelcem i domieszać do ciasta. Pozostawić grudki twarogu. Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron do zarumienienia się.


 Kilka owoców odłożyć do dekoracji, resztę zmiksować z łyżką miodu. Polać placki i ozdobić resztą owoców.


Smacznego!


3 komentarze:

  1. Jeszcze nie widziałem takiego niewypału na patelni - PLACKI W OGÓLE SIĘ NIE CHCIAŁY SMAŻYĆ... MARNOTRAWSTWO SKŁADNIKÓW !! NIE POLECAM !!

    OdpowiedzUsuń
  2. A mi wyszły rewelacyjne! Robiłam już je 2 razy :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Placuszki wyszły smakowite :)
    Zapraszamy na naszego bloga www.gotujaceblizniaczki.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...