http://zpamietnikamlodejkucharki.blogspot.com/ http://zpamietnikamlodejkucharki.blogspot.com/p/blog-page.htmlhttp://zpamietnikamlodejkucharki.blogspot.com/p/stuff-o-ktorym-marze.htmlhttp://zpamietnikamlodejkucharki.blogspot.com/p/faq.htmlhttp://zpamietnikamlodejkucharki.blogspot.com/p/blog-page_22.html

wtorek, 28 sierpnia 2012

MASŁO MIGDAŁOWE

Ostatnio zastanawiałam się z jakich orzechów można jeszcze zrobić masło. Myślałam o pistacjach, w końcu one mają w sobie tyle tłuszczu, że bez problemu dałyby się zmiksować.
Jednak na www.stylowi.pl widziałam masło wykonane z migdałów. Postanowiłam spróbować. Jeżeli chodzi o ilość tłuszczu to migdały mają go zdecydowanie mniej, bo miksowały się strasznie źle. Trwało to i trwało, ale wreszcie się udało. Uważam teraz, że niepotrzebnie dodałam cynamon, przez co smak migdałów nie jest aż tak czytelny, ale mimo to wyszło smaczne. Bardzo dobrze komponuje się na kanapce z plasterkiem gruszki, więc jeżeli poszukujecie nowych smaków na śniadanie to polecam :)

Składniki:
  • 200 g migdałów ze skórką
  • 1 łyżeczka miodu kopiata
  • opcjonalnie cynamon, ale nie polecam
Wykonanie:

Migdały umieścić w blenderze i miksować bardzo długo, aż uzyska się konsystencję grudkowatej, rozwarstwiającej się masy. Pod koniec dodać miód i zmiksować.

Smacznego:)




Świetnie pasuje też do naleśników, biszkoptów, czy kruchych ciasteczek:)

10 komentarzy:

  1. wspaniałe! juz nie mogę się doczekać, aż nim posmaruję chlebek ;]
    mam tylko pytanie, jak długo można je przechowywać?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moje stoi już tydzień i jeszcze nic się z nim nie dzieje, więc myślę, że tydzień a nawet i dłużej można przechowywać. I nawet nie stoi w lodówce tylko w spiżarni:)

      Usuń
  2. Uwielbiam masło migdałowe :) Jest równie pyszne jak z orzechów ziemnych, choć w smaku nieco inne. Zrobiłaś mi ochotę na nie...

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda super! ja robiłam już z nerkowców i orzechów włoskich, oba pyszne. Teraz koniecznie spróbuję z migdałów :D

    OdpowiedzUsuń
  4. To musi smakować dobrze! Do naleśników jest z pewnością wymarzonym dodatkiem :)

    Serdecznie pozdrawiam,
    Edith

    OdpowiedzUsuń
  5. Z masłem migdałowym jeszcze się nie spotkała, ale skoro piszesz, że dosyć ciężko ulegały mikserowi to obawiam się, że mojemu w ogóle by nie uległy ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Jakiej firmy masz blender, jaki model? Mój malakser mieli orzechy na pył i dalej nie daje rady. Z góry dziękuję za odp.

    OdpowiedzUsuń
  7. Mam taki blender http://www.skapiec.pl/img/958670-352-1-braun-mr530ca.html
    On też nie wytrzymałby ciągłego mielenia, ale z przerwami dał radę ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Nie mogę się doczekać nowego przepisu!Czekam :))

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...