Ostatnio
zastanawiałam się z jakich orzechów można jeszcze zrobić masło.
Myślałam o pistacjach, w końcu one mają w sobie tyle tłuszczu, że bez
problemu dałyby się zmiksować.
Jednak na www.stylowi.pl widziałam masło wykonane z migdałów. Postanowiłam spróbować. Jeżeli chodzi o ilość tłuszczu to migdały mają go zdecydowanie mniej, bo miksowały się strasznie źle. Trwało to i trwało, ale wreszcie się udało. Uważam teraz, że niepotrzebnie dodałam cynamon, przez co smak migdałów nie jest aż tak czytelny, ale mimo to wyszło smaczne. Bardzo dobrze komponuje się na kanapce z plasterkiem gruszki, więc jeżeli poszukujecie nowych smaków na śniadanie to polecam :)
Jednak na www.stylowi.pl widziałam masło wykonane z migdałów. Postanowiłam spróbować. Jeżeli chodzi o ilość tłuszczu to migdały mają go zdecydowanie mniej, bo miksowały się strasznie źle. Trwało to i trwało, ale wreszcie się udało. Uważam teraz, że niepotrzebnie dodałam cynamon, przez co smak migdałów nie jest aż tak czytelny, ale mimo to wyszło smaczne. Bardzo dobrze komponuje się na kanapce z plasterkiem gruszki, więc jeżeli poszukujecie nowych smaków na śniadanie to polecam :)
Składniki:
- 200 g migdałów ze skórką
- 1 łyżeczka miodu kopiata
- opcjonalnie cynamon, ale nie polecam
Migdały
umieścić w blenderze i miksować bardzo długo, aż uzyska się
konsystencję grudkowatej, rozwarstwiającej się masy. Pod koniec dodać
miód i zmiksować.
Świetnie pasuje też do naleśników, biszkoptów, czy kruchych ciasteczek:)
musi być pyszne!!:)
OdpowiedzUsuńwspaniałe! juz nie mogę się doczekać, aż nim posmaruję chlebek ;]
OdpowiedzUsuńmam tylko pytanie, jak długo można je przechowywać?
Moje stoi już tydzień i jeszcze nic się z nim nie dzieje, więc myślę, że tydzień a nawet i dłużej można przechowywać. I nawet nie stoi w lodówce tylko w spiżarni:)
UsuńUwielbiam masło migdałowe :) Jest równie pyszne jak z orzechów ziemnych, choć w smaku nieco inne. Zrobiłaś mi ochotę na nie...
OdpowiedzUsuńWygląda super! ja robiłam już z nerkowców i orzechów włoskich, oba pyszne. Teraz koniecznie spróbuję z migdałów :D
OdpowiedzUsuńTo musi smakować dobrze! Do naleśników jest z pewnością wymarzonym dodatkiem :)
OdpowiedzUsuńSerdecznie pozdrawiam,
Edith
Z masłem migdałowym jeszcze się nie spotkała, ale skoro piszesz, że dosyć ciężko ulegały mikserowi to obawiam się, że mojemu w ogóle by nie uległy ;)
OdpowiedzUsuńJakiej firmy masz blender, jaki model? Mój malakser mieli orzechy na pył i dalej nie daje rady. Z góry dziękuję za odp.
OdpowiedzUsuńMam taki blender http://www.skapiec.pl/img/958670-352-1-braun-mr530ca.html
OdpowiedzUsuńOn też nie wytrzymałby ciągłego mielenia, ale z przerwami dał radę ;)
Nie mogę się doczekać nowego przepisu!Czekam :))
OdpowiedzUsuń