http://zpamietnikamlodejkucharki.blogspot.com/ http://zpamietnikamlodejkucharki.blogspot.com/p/blog-page.htmlhttp://zpamietnikamlodejkucharki.blogspot.com/p/stuff-o-ktorym-marze.htmlhttp://zpamietnikamlodejkucharki.blogspot.com/p/faq.htmlhttp://zpamietnikamlodejkucharki.blogspot.com/p/blog-page_22.html

niedziela, 26 sierpnia 2012

CIASTO GRUSZKOWE Z MARCEPANEM


Gruszki są na topie;) właściwie to gruszki to jedne z moich ulubionych owoców. Potrafię je jeść bez problemu ze skórką w porównaniu do jabłek, które zawsze muszę obierać. 
Dlatego w starciu jabłka vs. gruszki to te drugie zwyciężają i królują jesienią w moim menu. 
A ciasto z gruszkami jest kwintesencją popołudniowej herbaty. Z pysznym marcepanem i konfiturą morelową, Chrupkie owoce, delikatne ciasto, czy może być coś lepszego na pochmurne dni?

Składniki:
  • ok. 500 g owoców mogą być gruszki, nektarynki lub jabłka
  • sok z cutryny
  • 100 g marcepanu
  • 125 g masła
  • 75 g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 2 jajka
  • 200 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki konfitury morelowej
  • płatki migdałowe do posypania 
Wykonanie:

Owoce umyć, wydrążyć środki i wypukłą część ponacinać. Skropić sokiem z cytryny. Marcepan zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Utrzeć z masłem, cukrem, cukrem waniliowym i solą. Kolejno wbijać jajka. Mąkę wymieszać z proszkiem i porcjami dodawać do ciasta.
Masę wyłożyć do blaszki o średnicy 26 cm lub 28x19 cm. Na ciasto wyłożyć owoce, rozkładając je gęsto obok siebie. Piec w temp. 150 st. C z termoobiegiem, bez 175 st. C przez około 45 minut. Po wyjęciu lekko przestudzić. W garnku podgrzać konfiturę i posmarować nią owoce. Płatki migdałowe podprażyć na suchej patelni i posypać po cieście. Można podawać z bitą śmietaną.

Smacznego!



11 komentarzy:

  1. Wspaniały pomysł na gruszkowy sezon!
    Ależ tu pysznie u Ciebie:)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Zdecydowanie apetyczne połączenie ;).

    OdpowiedzUsuń
  3. gruszki!ach,jak,ja je lubię w domowym cieście;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Kocham ciasta z gruszkami, są jedyne w swoim rodzaju a Twoje wygląda rewelacyjnie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Połączenie gruszek z marcepanem....mmmmm......PYSZNOŚCI!!!:-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pięknie się prezentuje i połącznie smakowe idealne :) U mnie jednak jabłka wygrywają z każdym owocem, może tylko nie z trusawkami/malinami :)

    OdpowiedzUsuń
  7. No nie może :) Coraz bardziej lubię marcepan, więc z przyjemnością spróbowałabym połączenia z gruszkami :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Porażka... w ogóle mi nie urosło! :( nie wiem co zrobiłam źle...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeżeli trzymałaś się przepisu to powinno wyjść. Ale nie zrażaj się. Jeżeli Ci smakowało spróbuj jeszcze raz. Człowiek uczy się na własnych błędach:) Życzę powodzenia :)

      Usuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...