poniedziałek, 18 marca 2013

TARTA Z KWAŚNĄ ŚMIETANĄ I BORÓWKAMI


 Nie wierzyłam, że tarta z kwaśną śmietana może być słodka, a tu taka niespodzianka. Właściwie zrobiłam ją  w ciemno, bo szukałam dobrego przepisu na ciasto dla 2 osób, które będzie odpowiednie na świętowanie kolejnej wiosny i nie jest wymagające składnikowo. Śmietanę miałam, dokupiłam jedynie masło i borówki i powstało takie oto cudo. Smakuje jak sernik, rozpływa się w ustach, a borówki nadają mu owocowej nuty. Autorka poleca dekorować go także granatem, bez wcześniejszego dodawania owocu do ciasta. Wyobrażam sobie, że to musi być równie dobre:) Ale jeżeli nie macie granatu myślę, że borówki lub inne owoce również Was zachwycą:)
Polecam baaardzo mocno:)


Ciasto(forma do tarty 20 cm)
składniki

100 g mąki
75 g masła
30 g cukru
1 żółtko
1 łyżeczka zimnej wody
szczypta soli
Wszystkie składniki zagnieść na gładkie ciasto, rozwałkować do wymiarów formy. Wysmarowaną formę wylepić ciastem i schłodzić w lodówce około 40 minut.
Po tym czasie ciasto po nakłuwać.
widelcem, wyłożyć papierem do pieczenia i wysypać fasolą lub grochem. Piec 15 minut w 190 st. C, następnie zdjąć papier z grochem i piec aż spód się zarumieni.

Nadzienie
składniki

180 g kwaśnej śmietany 18%
65 g cukru
1 jajko
2 łyżeczki mąki
1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
szczypta soli
125 g borówek

Składniki zmiksować na gładki krem, nie miksować zbyt długo. Masę wylać na podpieczony spód (może być ciepły), rozsypać garść opłukanych i wysuszonych borówek. Wstawić do piekarnika i piec dalej w 190 st.C około 20 minut lub do czasu gdy masa po dotknięciu patyczkiem będzie sprężysta. Wyciągnąć z piekarnika, ostudzić, schłodzić w lodówce. Podawać posypane resztą owoców i cukrem pudrem.





6 komentarzy:

  1. Miałem okazję degustować! Opis "Młodej kucharki" jak najbardziej adekwatny do wrażeń smakowych :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Rzeczywiście cudownie wygląda, więc pewnie cudownie smakuje :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. jaki piękny kolor ma ta tarta! :)
    wspaniałe! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda obłędnie smacznie :)

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...