Ostatnio
zastanawiałam się z jakich orzechów można jeszcze zrobić masło.
Myślałam o pistacjach, w końcu one mają w sobie tyle tłuszczu, że bez
problemu dałyby się zmiksować.
Jednak na www.stylowi.pl widziałam masło wykonane z migdałów. Postanowiłam spróbować. Jeżeli chodzi o ilość tłuszczu to migdały mają go zdecydowanie mniej, bo miksowały się strasznie źle. Trwało to i trwało, ale wreszcie się udało. Uważam teraz, że niepotrzebnie dodałam cynamon, przez co smak migdałów nie jest aż tak czytelny, ale mimo to wyszło smaczne. Bardzo dobrze komponuje się na kanapce z plasterkiem gruszki, więc jeżeli poszukujecie nowych smaków na śniadanie to polecam :)
Jednak na www.stylowi.pl widziałam masło wykonane z migdałów. Postanowiłam spróbować. Jeżeli chodzi o ilość tłuszczu to migdały mają go zdecydowanie mniej, bo miksowały się strasznie źle. Trwało to i trwało, ale wreszcie się udało. Uważam teraz, że niepotrzebnie dodałam cynamon, przez co smak migdałów nie jest aż tak czytelny, ale mimo to wyszło smaczne. Bardzo dobrze komponuje się na kanapce z plasterkiem gruszki, więc jeżeli poszukujecie nowych smaków na śniadanie to polecam :)
Składniki:
- 200 g migdałów ze skórką
- 1 łyżeczka miodu kopiata
- opcjonalnie cynamon, ale nie polecam
Migdały
umieścić w blenderze i miksować bardzo długo, aż uzyska się
konsystencję grudkowatej, rozwarstwiającej się masy. Pod koniec dodać
miód i zmiksować.
Świetnie pasuje też do naleśników, biszkoptów, czy kruchych ciasteczek:)