piątek, 5 października 2012

BABECZKI DZIEŃ I NOC

Cóż tu dużo pisać. Nazwa mówi sama za siebie. Są bardzo niepozorne, ale smakują wybornie.  Do ciasta użyjcie koniecznie pełnotłustego kakao, żeby osiągnąć mocno brązowy kolor i wyrazisty smak, który idealnie współgra z słodko-słonym serkiem na górze. Uwierzcie mi, że nie można zjeść jednej, one po prostu uzależniają. Przepraszam, że tak krótko, ale muszę iść po następną...;) Przepis Nigelli z "How to be a domestic goddess".
Składniki:
  • 2 łyżki kakao w proszku pełnotłuste
  • 2 łyżki wrzątku
  • 75 g brązowego cukru
  • 50 g cukru
  • 125 g mąki
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • 125 g miękkiego masła
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • 1 łyżka mleka + więcej do dolania
  • 100 g serka śmietankowego np. Piątnica
  • 100 g cukru pudru
  • sok z 1/2 limonki lub łyżka soku z cytryny
Wykonanie:

Wymieszaj kakao z wrzątkiem na gładką pastę. Odłóż na później.
 Zmieszaj oba rodzaje cukru, proszek, jajka, mąkę, ekstrakt, masło i utrzyj mikserem na gładką masę. Następnie dodaj pastę kakaową i mleko. Zacznij od jednej łyżki, ale przygotuj się na to, że będzie trzeba dolać więcej mleka, ponieważ masa musi być dość rzadka. W razie gdyby masa zaczęła się warzyć włóż miskę z masą do większego naczynia z gorącą wodą i ucieraj na wolnych obrotach, aż masa się połączy. Gdy ciasto jest gotowe napełniaj nim wyłożone papilotkami papierki i piecz około 15-20 min w 180st. C lub gdy patyczek wbity w ciasto będzie suchy. Wyjmij z pieca i ostudź.



Krem

Utrzyj serek z cukrem pudrem i sokiem z cytryny na gładką masę. Nałóż do szprycki lub rękawa i udekoruj wierzch zimnych babeczek. Kombinacja dekoracji dowolna:)

Smacznego!





3 komentarze:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...