Cóż
tu dużo pisać. Nazwa mówi sama za siebie. Są bardzo niepozorne, ale
smakują wybornie. Do ciasta użyjcie koniecznie pełnotłustego kakao, żeby
osiągnąć mocno brązowy kolor i wyrazisty smak, który idealnie współgra z
słodko-słonym serkiem na górze. Uwierzcie mi, że nie można zjeść
jednej, one po prostu uzależniają. Przepraszam, że tak krótko, ale muszę
iść po następną...;) Przepis Nigelli z "How to be a domestic goddess".
Składniki:
- 2 łyżki kakao w proszku pełnotłuste
- 2 łyżki wrzątku
- 75 g brązowego cukru
- 50 g cukru
- 125 g mąki
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 jajka
- 125 g miękkiego masła
- 1 łyżeczka esencji waniliowej
- 1 łyżka mleka + więcej do dolania
- 100 g serka śmietankowego np. Piątnica
- 100 g cukru pudru
- sok z 1/2 limonki lub łyżka soku z cytryny
Wymieszaj kakao z wrzątkiem na gładką pastę. Odłóż na później.
Zmieszaj oba rodzaje cukru, proszek, jajka, mąkę, ekstrakt, masło i utrzyj mikserem na gładką masę. Następnie dodaj pastę kakaową i mleko. Zacznij od jednej łyżki, ale przygotuj się na to, że będzie trzeba dolać więcej mleka, ponieważ masa musi być dość rzadka. W razie gdyby masa zaczęła się warzyć włóż miskę z masą do większego naczynia z gorącą wodą i ucieraj na wolnych obrotach, aż masa się połączy. Gdy ciasto jest gotowe napełniaj nim wyłożone papilotkami papierki i piecz około 15-20 min w 180st. C lub gdy patyczek wbity w ciasto będzie suchy. Wyjmij z pieca i ostudź.
Krem
Utrzyj serek z cukrem pudrem i sokiem z cytryny na gładką masę. Nałóż do szprycki lub rękawa i udekoruj wierzch zimnych babeczek. Kombinacja dekoracji dowolna:)
Smacznego!
Cudowne babeczki i absolutnie nie są niepozorne! :-)
OdpowiedzUsuńFajnie wyglądające babeczki ;)
OdpowiedzUsuńSłodziutkie :)
OdpowiedzUsuń