sobota, 1 października 2016

BEZGLUTENOWE CIASTECZKA Z ORZECHAMI PECAN I CZEKOLADĄ

Przepyszne ciasteczka pełne orzechów i czekolady, bezglutenowe oraz posłodzone cukrem kokosowym. Smakują niesamowicie, przez co uzależniają. Warto je przygotować, bo nie mają sobie równych. Cukier kokosowy nie jest tu wymagany, ale jak już szaleć to do końca!



Składniki na 12 sztuk:
100 g masła
150 g mąki z orzechów ziemnych
1/4 łyżeczki sody
 1/4 łyżeczki fleur de sel
100 g cukru kokosowego
1/4 łyżeczki ekstraktu waniliowego
1 żółtko
100 g gorzkiej czekolady, posiekanej
40 g orzechów pecan, posiekanych

Masło roztopić i wystudzić. Mąkę orzechową wymieszać z sodą i solą. Cukier z ekstraktem i żółtkiem wymieszać, następnie dolać przestudzone masło i ubijać, aż masa stanie się jasna. Suche składniki wsypać do mokrych, wymieszać. Przełożyć masę do woreczka i uformować wałek. Wałek włożyć do lodówki lub zamrażarki na około 1 h lub dłużej. Następnie wyjąć masę z woreczka, pokroić na 12 plastrów (powinny być dość grube, rozleją się podczas pieczenia), ułożyć na blaszce w dość dużych odstępach. Piec w 175o C 10-12 minut. Całkowicie wystudzić przed ściągnięciem z blachy.



 



źródło

4 komentarze:

  1. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Są idealne! Już wyobrażam sobie ich smak z moim ulubionym mlekiem kokosowym :)
      http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

      Usuń
  2. Wyglądają super! :) <3
    Zapraszam do siebie - jedzrosliny.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  3. ale apetyczne ;-)

    -----------------------------------------------

    http://bit.ly/2fd7KzE

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...