http://zpamietnikamlodejkucharki.blogspot.com/ http://zpamietnikamlodejkucharki.blogspot.com/p/blog-page.htmlhttp://zpamietnikamlodejkucharki.blogspot.com/p/stuff-o-ktorym-marze.htmlhttp://zpamietnikamlodejkucharki.blogspot.com/p/faq.htmlhttp://zpamietnikamlodejkucharki.blogspot.com/p/blog-page_22.html

sobota, 24 września 2016

PROSTE CIASTO Z OWOCAMI LATA I DŻEMEM FIGOWYM


Ciasto proste, niewymagające wielu składników, a dzięki innej foremce i różnej kombinacji dodatków możemy przygotować naprawdę efektowny dodatek do popołudniowej kawy, czy późnego śniadania. Ciasto z powodzeniem można upiec w dużej blaszce, wtedy nie trzeba go już przekładać dżemem. Można także wykorzystać formę do babki. Moje ciasto upiekłam z owocami lata w keksówce, przełożyłam dżemem figowym i lekko nasączyłam sokiem z limonki. Polałam gorzką czekoladą i ozdobiłam owocami. Czego chcieć więcej! 

W cieście wykorzystałam Mąkę Szymanowską oraz Olej Polski rzepakowy, zamiast białego cukru dodałam cukier kokosowy, co nadało ciastu ten karmelowy kolor. Możecie użyć również brązowego cukru, efekt będzie taki sam.

 

Składniki:
4 jajka
250ml cukru białego lub brązowego (ciasto będzie trochę mniej słodkie)
125ml Oleju Polskiego rzepakowego
375ml mąki Szymanowskiej ekologicznej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka owoców (maliny, jeżyny, borówki lub inne)
6 łyżeczek dżemu, np. figowego
sok z jednej limonki
3 łyżki wody
40 g gorzkiej czekolady

Piekarnik z termoobiegiem rozgrzać do temp. 170 oC. Jajka i cukier umieścić w jednym naczyniu, ubijać mikserem, aż do potrojenia objętości masy. Następnie cienkim strumieniem dolewać olej, dalej ubijając. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać do masy i wymieszać do połączenia. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto, poukładać owoce, część wcisnąć w ciasto, resztę pozostawić na wierzchu. Piec około godziny, lub do czasu, gdy wykałaczka wbita w ciasto będzie sucha.
Ostudzić.

Przełożenie
Ciasto przekroić na 3 części, wodę wymieszać z sokiem z limonki, każdą część delikatnie nasączyć przygotowanym ponczem. Pierwszą część ciasta ułożyć na talerzu, posmarować 3 łyżeczkami dżemu,  przykryć kolejnym blatem, ponownie posmarować dżemem i nałożyć ostatnią część ciasta z owocami. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, ciepłą polać ciasto, ozdobić owocami.






*wpis zawiera lokowanie produktu



3 komentarze:

  1. Genialne! Ja ostatnio gotuję z www.kcalmar.com. Fajną apkę mają, ale jednak tradycyjne blogi i ksiażki kucharskie.... To się oczami je!

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...