http://zpamietnikamlodejkucharki.blogspot.com/ http://zpamietnikamlodejkucharki.blogspot.com/p/blog-page.htmlhttp://zpamietnikamlodejkucharki.blogspot.com/p/stuff-o-ktorym-marze.htmlhttp://zpamietnikamlodejkucharki.blogspot.com/p/faq.htmlhttp://zpamietnikamlodejkucharki.blogspot.com/p/blog-page_22.html

sobota, 20 października 2012

KAJMAKOWE BROWNIES


Hmm, cóż tu dużo mówić. Jeżeli lubicie masę krówkową (kajmak) i czekoladę to ciasto jest dla Was. Mi smakowało i to bardzo, nie mogłam nie zabierać kolejnego kawałka, tak wciąga.
 A przy tym jest piekielnie proste, jak to brownies...
Możecie użyć czekolady mlecznej i gorzkiej w proporcji mniej więcej pół na pół, wtedy ciasto będzie bardziej słodkie, do ciasta można dodać również orzechy. Ja dodałam migdały, więc wyobraźcie sobie jak pobudziłam moje komórki mózgowe. Co by było gdyby to były orzechy włoskie...Zachęcam do wypróbowania;) Może odkryjecie w sobie Einsteina ;)
Przepis jak to często bywa ze strony Moje wypieki.

Składniki:
  • 115 g masła
  • 170 g czekolady gorzkiej lub100 g gorzkiej i 70 g mlecznej
  • 25 g kakao
  • 3 jajka
  • 200 g cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 140 g mąki
  • 1 puszka gotowego kajmaku (400 g)-chociaż wg mnie to i tak za mało;) lub 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego gotowanego przez 2,5h
  • pokrojone migdały lub orzechy (niekoniecznie) około 100g
Wykonanie:

Masło roztopić, uważać, żeby się nie przyrumieniło. Dodać połamaną na drobno czekoladę. Mieszać aż się roztopi. Następnie dodać kakao i rozmieszać tak, aby nie było grudek.
Masę przełożyć do miski. Dodawać po 1 jajku ciągle ubijając. Następnie dodać cukier, cukier waniliowy, mąkę i wszystko wymieszać mikserem. Na koniec domieszać orzechy. Ciasto jest gęste, więc będzie się ciężko nakładać, dlatego radzę wykorzystać do tego rękaw cukierniczy lub szpryckę.



Foremkę o wymiarach 20x30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć połowę ciasta i rozsmarować na całą blachę. Następnie nałożyć masę kajmakową około 3/4 puszki. Resztę ciasta umieścić w rękawie lub szprycce i wyciskać na kajmak. Gdy cały kajmak jest pokryty ciastem rozłożyć resztę masy z puszki na ciasto i rozprowadzić widelcem tworząc żłobienia. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 150 st. C ( z termoobiegiem), 175 st. C (bez termoobiegu). Piec około 35-45 minut.
Smacznego!

 


Ach ten kajmak, jak zawsze za mało...

 



6 komentarzy:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...