http://zpamietnikamlodejkucharki.blogspot.com/ http://zpamietnikamlodejkucharki.blogspot.com/p/blog-page.htmlhttp://zpamietnikamlodejkucharki.blogspot.com/p/stuff-o-ktorym-marze.htmlhttp://zpamietnikamlodejkucharki.blogspot.com/p/faq.htmlhttp://zpamietnikamlodejkucharki.blogspot.com/p/blog-page_22.html

poniedziałek, 8 października 2012

DEKOROWANIE CIASTECZEK



Dzisiaj to raczej propozycja dekoracji, bo ciasteczka upiekłam  połowy zamrożonego ciasta z tego przepisu. Potrzebna jest Wam tylko czekolada i kolorowe posypki, a resztę zostawiam Waszej wyobraźni. Chociaż jeżeli mam być szczera to mi najbardziej smakowały ciasteczka posypane brązowym cukrem przed pieczeniem. Zjadłam je wszystkie przed zrobienie zdjęć były tak smaczne.
 Szkoda, że zrobiłam ich tak mało...

Składniki:
  • 100 g czekolady (gorzkiej, mlecznej lub białej)
  • kolorowe posypki
  • płatki migdałowe podprażone lub krokant
  • brązowy cukier
Wykonanie:

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, tak żeby naczynie z czekoladą nie dotykało wody w garnku.
 Po ostudzeniu ciasteczek dekorować dowolnie:
  •  maczając pół ciasteczka w czekoladzie, posypywać posypką lub układać fikuśne wzory.
  •  pokryć ciasteczka czekoladowymi paskami wyciskanymi z woreczka, lub z pergaminowej tutki.
UWAGA!
Jeżeli zrobiliście masło migdałowe to idealnie nadaję się ono do przełożenia ciasteczek. Smak migdałów nie dominuje, a jest ciekawym dodatkiem, który nadaje ciasteczkom oryginalny smak.

Polecam!



Możecie też upiec ciasteczka w formie lecących motylków. Wystarczy pasek grubej folii aluminiowej lub złożonej podwójnie o szerokości większej niż foremka i dł. około 30 cm zgiąć na pół wzdłuż dłuższego boku. Wyłożyć tą konstrukcję papierem do pieczenia i układać w powstałym "rowie" wykrawane motylki lekko dociskając po środku ciasteczka, żeby dobrze wpasowało się w "rowek". Piec z pozostałymi ciasteczkami.


9 komentarzy:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...