http://zpamietnikamlodejkucharki.blogspot.com/ http://zpamietnikamlodejkucharki.blogspot.com/p/blog-page.htmlhttp://zpamietnikamlodejkucharki.blogspot.com/p/stuff-o-ktorym-marze.htmlhttp://zpamietnikamlodejkucharki.blogspot.com/p/faq.htmlhttp://zpamietnikamlodejkucharki.blogspot.com/p/blog-page_22.html

wtorek, 20 września 2016

CIASTO MARCHEWKOWE Z MORELAMI




Ciasto marchewkowe to najsłodsze wykorzystanie marchewki jakie znam. To takie ciasto na pożegnanie lata dzięki jeżynom i malinom oraz powitanie jesieni, przez dodatek cynamonu i jego korzenny smak. W cieście wykorzystałam Olej Polski Rzepakowy, który w parze z marchewką i morelami czyni je wilgotnym oraz Mąkę Szymanowską ekologiczną, dzięki której jest puszyste i tak wyraźne w smaku.


Składniki:
na ciasto
100 g Oleju Polskiego Rzepakowego
2 jajka
135 g brązowego cukru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
120 g mąki Szymanowskiej ekologicznej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
¾ łyżeczki sody
¼ łyżeczki soli
½ łyżeczki cynamonu
170 g startej marchewki
1 puszka moreli lub brzoskwini w puszcze

na krem
250 g mascarpone
250 ml śmietany 30%
Cukier puder do smaku

Świeże jeżyny i maliny
Golden syrop lub syrop klonowy


ciasto
Piekarnik z termo obiegiem rozgrzać do temperatury 175 oC, tortownicę o średnicy 18 cm wysmarować masłem, dno wyłożyć papierem do pieczenia. Mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól i cynamon wymieszać w misce, dodać startą marchewkę i 2/3 puszki zmiksowanych moreli (bez syropu), resztę moreli pozostawić w całości do ozdoby. Jajka ubić z cukrem, aż będą jasne i puszyste, następnie dolać olej i ekstrakt z wanilii i wymieszać do połączenia. Płynne składniki dodać do suchych i ponownie wymieszać. Masę przelać do tortownicy i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec około 35-40 minut, lub do czasu, aż patyczek wbity w ciasto będzie suchy. Wyjąć, ostudzić, przekroić na 3 części.

krem
Mascarpone razem ze śmietaną umieścić w misce i ubijać na wolnych obrotach, powoli zwiększając moc miksera. Pod koniec ubijania dodać cukier puder do smaku.

złożenie
Pierwszy blat położyć na paterze, rozsmarować na nim  1/4 masy śmietanowej, rozłożyć kilka malin, przykryć drugim blatem, czynność powtórzyć. Resztę masy wyłożyć na górę i boki ciasta i wygładzić. Poukładać na cieście pozostałe morele oraz maliny i jeżyny, polać  Golden syropem lub syropem klonowym. Schłodzić.









*wpis zawiera lokowanie produktu

3 komentarze:

  1. jakie pyszne ciasto!!! marchewkowe, to moje ulubione, a z owocami wygląda wspaniale!

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetnie to wszystko się prezentuje, jestem pewny, że będzie to smaczne jedzonko!

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...