http://zpamietnikamlodejkucharki.blogspot.com/ http://zpamietnikamlodejkucharki.blogspot.com/p/blog-page.htmlhttp://zpamietnikamlodejkucharki.blogspot.com/p/stuff-o-ktorym-marze.htmlhttp://zpamietnikamlodejkucharki.blogspot.com/p/faq.htmlhttp://zpamietnikamlodejkucharki.blogspot.com/p/blog-page_22.html

sobota, 4 sierpnia 2012

KRUCHE BABECZKI Z LIME CURDEM I BEZĄ

OMG! Tylko tyle mogę powiedzieć. Zainspirował mnie przepis na Moje wypieki, ale dokonałam małej modyfikacji;)  I muszę podziękować Pani Florze Woods za niezwykły Lime Curd. Nigella miała rację. Nie wiem jak Was przekonać, ale spróbujcie. 
Krem limonkowy jest zabójczo smaczny, a w połączeniu ze słodką bezą, bitą śmietaną i kruchym ciastkiem zwala na kolana i masz wrażenie, że to już niebo;) 
Babeczki były prezentem urodzinowym dla koneserki z ogromnym doświadczeniem i chyba smakowały;)
 A według mnie należy się im 5+, za to cudowne połączenie kwaśnego ze słodkim;)
 Ach, cudo...
Składniki na ciasto (około 30 sztuk):
  • 250 g mąki pszennej
  • 2 żółtka (w przepisie oryginalnym były 2 jajka, ale ja białka zużyłam do bezy, a babeczki i tak wyszły)
  • 100 g cukru pudru
  • 100 g zimnego masła pokrojonego na kawałeczki
  • szczypta soli
Wykonanie:

Mąkę wysypać na stolnicę, zrobić dołeczek i dodać resztę składników. Zagnieść gładkie ciasto, owinąć w folię spożywczą i chłodzić co najmniej  1 h. Następnie wykleić foremki do babeczek wysmarowane wcześniej masłem i piec w 180 st C około 15 minut lub do ze złocenia. Wyjąć i ostudzić.



Składniki na krem limonkowy:
  • 125 ml soku z limonki (około 3-4 sztuki owocu)
  • 75 g masła
  • 75 g cukru
  • 3 duże jajka roztrzepane
  • skórka otarta z jednej limonki
Wykonanie:

Masło roztopić w rondelku z grubym dnem, dodać resztę składników i mieszać, aż krem zgęstnieje. Mi zrobiło się to trochę jajecznicowate, ale później cały krem przetarłam przez sitko i wszytko wyszło gładziutkie;). Krem ostudzić.

Dodatkowo:
  • 200 g śmietany 30%
  • cukier puder do smaku
  • 30 małych bezików z tego przepisu
  • skórka starta z jednej limonki
Śmietanę ubić, pod koniec ubijania dodać cukier puder do smaku.
Babeczki nadziewać kremem limonkowym. Na każdą kłaść po łyżce ubitej śmietany posypać skórką z limonki i nałożyć bezę. Na koniec oprószyć resztą skórki z limonki.

Smacznego:)










 Gratulacje dla naszych medalistów olimpijskich. I oby tak dalej;)




1 komentarz:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...