Ostatnio
jestem bardzo wybredna jeśli chodzi o muffinki. Jednak te zasługują na
pełną pochwałę. Nie dość, że robi się je błyskawicznie, tak naprawdę
znacznie szybciej niż tradycyjne, to jeszcze smakują wybornie. Mają w
sobie dużo gorzkiej czekolady, bo jedną tabliczkę pochłania ciasto, a
drugą polewa, a ja uwielbiam gorzką czekoladę;) Dzięki temu, że dżem
trzeba domieszać do ciasta a nie nadziewać babeczki ich przygotowanie to
pestka. Można je namieszać między wstawieniem wody na herbatę a
zalaniem filiżanki;)
Przepis Nigelli z "How to be a domestic goddess".
Przepis Nigelli z "How to be a domestic goddess".
Składniki (na 12 sztuk):
- 125 g masła
- 100 g gorzkiej czekolady
- 300 g dżemu wiśniowego
- 150 g cukru (jeśli dżem jest wysoko słodzony ilość cukry zmniejszyć do 120 g)
- szczypta soli
- 2 duże jajka rozkłócone
- 150 g mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masło stopić, gdy prawie się rozpuści dodać czekoladę. Zaczekać chwilę, do momentu gdy czekolada zacznie mięknąć i zdjąć garnek z ognia. Rozmieszać drewnianą łyżką aż masło i czekolada będą gładko stopione. Dodać dżem wiśniowy, cukier, sól i jajka, wymieszać do połączenia. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Mieszać do rozprowadzenia mąki w masie. Blachę do muffinek wyłożyć papilotkami, każdą z nich napełniać do 3/4 wysokości. Piec około 20 minut piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do 180 st. C. Wyjąć i ostudzić. Po ostudzeniu nałożyć polewę i udekorować kandyzowanymi wiśniami lub wiśniami ze spirytusu.
Składniki na polewę:
- 100 g czekolady
- 100 ml śmietany kremówki
Czekoladę połamać na kawałki i wrzucić do rondla w którym znajduje się śmietana. Doprowadzić do wrzenia i zdjąć z ognia. Wymieszać ręcznie lub mikserem, aż krem będzie gęsty i gładki. Nałożyć na babeczki, wygładzić wypukłą stroną łyżki i ozdobić.
Smacznego :)
Mocno czekoladowe, o pięknej barwie- muszą być pyszne!
OdpowiedzUsuńpozdrawiam serdecznie
czekoladowe babeczki zawsze się tak pysznie udają
OdpowiedzUsuńZjadłabym kilka
OdpowiedzUsuńAż się uśmiechają do mnie te muffinki, bardzo apetyczne:)
OdpowiedzUsuńSą arcygenialne :) bardzo prosty przepis a smakowo.... są obłędne @.@
OdpowiedzUsuńWyglądają przepysznie. Ciekawe czy bedą tak smakowac jak wyglądają, Dodałem do nich dżemu z Gomaru Piń., bo akurat taki miałem. Zaraz wpadną znajomi, czekam na opinie odnośnie smaku. Trzymajcie kciuki.
OdpowiedzUsuńCałkiem niedawno miałam napad na takie muffinki i robiłam je dośc często. Fajne bardzo zestawienie jeśli chodzi o słodki poczęstunek. Jednak teraz na tą chwilę najbardziej smakuje mi brownie https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/porady/desery-i-przekaski/jak-upiec-idealne-brownie/ i to na nim przede wszystkim staram się opierać.
OdpowiedzUsuńJak dla mnie świetny wpis. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuń