http://zpamietnikamlodejkucharki.blogspot.com/ http://zpamietnikamlodejkucharki.blogspot.com/p/blog-page.htmlhttp://zpamietnikamlodejkucharki.blogspot.com/p/stuff-o-ktorym-marze.htmlhttp://zpamietnikamlodejkucharki.blogspot.com/p/faq.htmlhttp://zpamietnikamlodejkucharki.blogspot.com/p/blog-page_22.html

niedziela, 12 sierpnia 2012

MUFFINY CZEKOLADOWE Z DŻEMEM WIŚNIOWYM


Ostatnio jestem bardzo wybredna jeśli chodzi o muffinki. Jednak te zasługują na pełną pochwałę. Nie dość, że robi się je błyskawicznie, tak naprawdę znacznie szybciej niż tradycyjne, to jeszcze smakują wybornie. Mają w sobie dużo gorzkiej czekolady, bo jedną tabliczkę pochłania ciasto, a drugą polewa, a ja uwielbiam gorzką czekoladę;) Dzięki temu, że dżem trzeba domieszać do ciasta a nie nadziewać babeczki ich przygotowanie to pestka. Można je namieszać między wstawieniem wody na herbatę a zalaniem filiżanki;)
Przepis Nigelli z "How to be a domestic goddess".

Składniki (na 12 sztuk):
  • 125 g masła
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 300 g dżemu wiśniowego
  • 150 g cukru (jeśli dżem jest wysoko słodzony ilość cukry zmniejszyć do 120 g)
  • szczypta soli
  • 2 duże jajka rozkłócone
  • 150 g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Wykonanie:

Masło stopić, gdy prawie się rozpuści dodać czekoladę. Zaczekać chwilę, do momentu gdy czekolada zacznie mięknąć i zdjąć garnek z ognia. Rozmieszać drewnianą łyżką aż masło i czekolada będą gładko stopione. Dodać dżem wiśniowy, cukier, sól i jajka, wymieszać do połączenia. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Mieszać do rozprowadzenia mąki w masie. Blachę do muffinek wyłożyć papilotkami, każdą z nich napełniać do 3/4 wysokości. Piec około 20 minut  piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do 180 st. C. Wyjąć i ostudzić. Po ostudzeniu nałożyć polewę i udekorować kandyzowanymi wiśniami lub wiśniami ze spirytusu.

Składniki na polewę:
  • 100 g czekolady
  • 100 ml śmietany kremówki
Wykonanie:

Czekoladę połamać na kawałki i wrzucić do rondla w którym znajduje się śmietana. Doprowadzić do wrzenia i zdjąć z ognia. Wymieszać ręcznie lub mikserem, aż krem będzie gęsty i gładki. Nałożyć na babeczki, wygładzić wypukłą stroną łyżki i ozdobić.

Smacznego :)

8 komentarzy:

  1. Mocno czekoladowe, o pięknej barwie- muszą być pyszne!

    pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  2. czekoladowe babeczki zawsze się tak pysznie udają

    OdpowiedzUsuń
  3. Aż się uśmiechają do mnie te muffinki, bardzo apetyczne:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Są arcygenialne :) bardzo prosty przepis a smakowo.... są obłędne @.@

    OdpowiedzUsuń
  5. Wyglądają przepysznie. Ciekawe czy bedą tak smakowac jak wyglądają, Dodałem do nich dżemu z Gomaru Piń., bo akurat taki miałem. Zaraz wpadną znajomi, czekam na opinie odnośnie smaku. Trzymajcie kciuki.

    OdpowiedzUsuń
  6. Całkiem niedawno miałam napad na takie muffinki i robiłam je dośc często. Fajne bardzo zestawienie jeśli chodzi o słodki poczęstunek. Jednak teraz na tą chwilę najbardziej smakuje mi brownie https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/porady/desery-i-przekaski/jak-upiec-idealne-brownie/ i to na nim przede wszystkim staram się opierać.

    OdpowiedzUsuń
  7. Jak dla mnie świetny wpis. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...