Ta
grzanka to bomba energetyczna. Doskonała na śniadanie, w iście
śródziemnomorskim stylu...w 3/5 jej skład pochodzi z domowego ogródka,
więc jest niesamowicie zdrowa...a jak smakuje. Dziękuję Włochom za
mozzarellę i jej połączenie z pomidorami i bazylią, ja od siebie dodałam
grzankę i jajko w koszulce;)
Składniki: (na 1 porcję):
- 1 kromka kwadratowego chleba-ja miałam z pełnego żyta
- pół łyżeczki masła
- 2 plasterki mozzarelli
- 3 pomidorki koktajlowe
- kilka listków bazylii poszatkowanych
- 1 jajko
- 3 łyżki octu
W wysokim garnku napełnionym na około 10 cm wysokości zagotować wodę z octem. Na patelni roztopić masło i położyć kromkę. Po zarumienieniu się z jednej strony przełożyć na drugą. Na upieczoną stronę nałożyć mozzarellę i rumienić z drugiej strony. Jajko rozbić do małej miseczki lub filiżanki. Gdy woda zacznie wrzeć powolutku wlać jajko. Gotować w zależności od preferowanej miękkości żółtka-minimalnie 1,5 minuty, ja gotowałam około 4-5 minut. Pomidorki przeciąż na pół. 3 połówki nałożyć na talerz, posypać 1/3 bazylii. Obok położyć grzankę z lekko stopionym serem, posypać 1/3 bazylii. Nałożyć odcedzone jajko w koszulce i obok poukładać 3 połówki pomidorków. Posypać bazylią, pieprzem i solą. Podawać od razu.
Smacznego :)
grzanka bardzo apetyczna, na weekendowe śniadanie jak znalazł :)
OdpowiedzUsuńmoje jajka w koszulce to zawsze jeden wielki kleks...
OdpowiedzUsuń