http://zpamietnikamlodejkucharki.blogspot.com/ http://zpamietnikamlodejkucharki.blogspot.com/p/blog-page.htmlhttp://zpamietnikamlodejkucharki.blogspot.com/p/stuff-o-ktorym-marze.htmlhttp://zpamietnikamlodejkucharki.blogspot.com/p/faq.htmlhttp://zpamietnikamlodejkucharki.blogspot.com/p/blog-page_22.html

piątek, 24 sierpnia 2012

GRUSZKI PIĘKNEJ HELENY W CIEŚCIE CZEKOLADOWYM


Jak to mówią, absolutny MUST HAVE sezonu na gruszki;) Pyszne czekoladowe ciasto i chrupiące gruszki, czy może być coś lepszego? A do tego prosty przepis i ekspresowe wykonanie plus dodatkowa zaleta jaką jest możliwość zamrożenia ciasta a później rozmrożenia w piekarniku w razie potrzeby. 
Nic tylko smakować. A uwierzcie, że ciężko jest się oprzeć gruszką otoczonym czekoladą...ciekawi mnie tylko czy Piękna Helena była rubensowskich kształtów ;)

Składniki:
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 175 g masła
  • 5 jajek
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 200 g cukru
  • 250 g mąki
  • 1,2 kg gruszek
  • kilka łyżek konfitury morelowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wykonanie:

Czekoladę z masłem rozpuścić w kąpieli wodnej. Jajka utrzeć w całości z cukrem, cukrem waniliowym i solą. Połączyć z masą czekoladową. Mąkę wymieszać z proszkiem i domieszać do całości delikatnie, ale zdecydowanie. Obrane gruszki rozkroić na połowę, wybrać gniazda nasienne i naciąć wypukłą część.
Na wyłożoną papierem do pieczenia blachę (wym.40x23cm) wylać ciasto. Na nim poukładać gruszki naciętą stroną ku górze. Piec w 150 st. C z termoobiegiem lub w 175 st. C bez termoobiegu około 20-25 minut lub do suchego patyczka. Wyciągnąć, odstawić. W tym czasie w garnku podgrzać konfiturę i posmarować nią gruszki. Można posypać podprażonymi płatkami migdałowymi.

Smacznego :)







6 komentarzy:

  1. Ciacho tak apetyczne, że aż się ślinię :-)
    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam ciasto czekoladowe :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To jest szczególnie smaczne, bo gruszki się nie rozpadają a posmaku dodaje im konfitura. Polecam :)

      Usuń
  3. Piękna Helena była... Piękna. A jak ogólnie wiadomo, piękno jest rzeczą niezwykle subiektywną :)

    Ciasto za to jest czekoladowe i smakowite całkowicie obiektywnie ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Piękna Helena wyszła mi przepysznie! Dzięki Ci dobra kobieto za przepis! Jednakowoż nie wystarczyło to, aby uraczyć podniebienie pewnego osobnika i trafić przez jego żołądek do serca:P Musisz koniecznie wynaleźć dla mnie jakiś specjalny afrodyzjak bo mi nie udaje się ta sztuka :P

    maniek

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli Go nie skusiła Piękna Helena to nie warty jest dalszych prób;)

      Usuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...