Mój brat poprosił mnie o tort urodzinowy o smaku Snickersa, ale obawiałam się trochę, że nie każdy z gości musi lubić takie smaki, słodko-słone ciastko z karmelem i orzeszkami... to mogło być za dużo, dlatego postanowiłam, że tort będzie inny, a w zamian zrobię babeczki. Okazało się, że brat był bardziej zadowolony z babeczek, bo mógł ich skosztować jeszcze przed przyjściem gości:) A przepis jest prosty i dla wielbicieli snickersowych klimatów idealny. Babeczki są wilgotne, dzięki dużej ilości płynu- ciasto może się Wam wydawać płynne, ale takie ma być. Na górze lekko słony krem z użyciem domowego masła orzechowego, a w środku niespodzianka-stopiony karmel i czekolada z orzeszkami. Babeczki są bardzo syte, ale za to przepyszne, ja sama uległam im kilka razy. Jest to przepis naprawdę do wypróbowania, a i skusiłabym się o stwierdzenie, że do zapisania :)
Też robiłam kiedyś muffiny ze snickersami. Co prawda wyglądały inaczej, ale też były pyszne!
OdpowiedzUsuńale smakowity miałaś pomysł :D
OdpowiedzUsuńJak pysznie :)
OdpowiedzUsuńooo widze, że nie tylko u mnie masło orzechowe:) Muszą być pyszne te Twoje babeczki :) Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńPatrzę na te babeczki i patrzę... ;) Piękne, uwielbiam słono-słodkie połączenia:)
OdpowiedzUsuńPodobają mi się bardzo :) Prezentują się ślicznie i musiały bardzo ciekawie smakować :)
OdpowiedzUsuńA jeszcze pytanko mi się nasuwa, czy masło musi być smooth? Bo akurat mam crunchy... Wyjdzie czy nie wyjdzie?:)
OdpowiedzUsuńWyjdzie, tylko masa nie będzie taka gładka i wtedy lepiej użyć okrągłej końcówki, żeby żaden orzeszek się nie zablokował w końcówce-gwiazdce np. Ale zawsze możesz zmiksować masło orzechowe w blenderze i będzie smooth :)
Usuńwygląda i pewnie smakuje bosko ale przeraża mnie liczba kalorii w tym zawarta... :<
OdpowiedzUsuńNie przejmuj się, da się zjeść tylko jedną, są tak syte:)
UsuńA powiedz mi, czemu krem z masła orzechowego jest taki jakby ziarnisty w smaku? Gdy się go je jest pyszny, no ale czuć takie chrupanie - co może być tego przyczyną?
OdpowiedzUsuńAnia
Może to kwestia zmiksowania orzechów na masło?
Usuń