http://zpamietnikamlodejkucharki.blogspot.com/ http://zpamietnikamlodejkucharki.blogspot.com/p/blog-page.htmlhttp://zpamietnikamlodejkucharki.blogspot.com/p/stuff-o-ktorym-marze.htmlhttp://zpamietnikamlodejkucharki.blogspot.com/p/faq.htmlhttp://zpamietnikamlodejkucharki.blogspot.com/p/blog-page_22.html

sobota, 27 kwietnia 2013

KAKAOWE MUFFINY ŚNIADANIOWE Z OWOCAMI

 Propozycja na zdrowe śniadanie na słodko. Zamiast sklepowych drożdżówek z mnóstwem niezidentyfikowanych składników, proste, bardzo zdrowe, sycące i smaczne muffiny z dużą ilością błonnika (dzięki otrębom i płatkom owsianym). Idealne na sobotnie, leniwe śniadanie, kiedy mamy trochę więcej czasu, żeby je przygotować. Smakują bardzo dobrze również następnego dnia i następnego...polecam na wiosnę i nie tylko dbającym o linię:)


Muffiny 12 sztuk
składniki

1 szklanka mąki
½ szklanki otrąb pszennych lub żytnich
6 łyżek płatków owsianych
½ szklanki brązowego cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka kakao
1 szklanka pokrojonych suszonych śliwek kalifornijskich
1/2 szklanki borówek lub 1 jabłko starte na grubych oczkach
½ szklanki maślanki
6 łyżek oleju słonecznikowego
2 jajka

Formę na 12 muffinek wyłożyć papilotkami lub wysmarować tłuszczem. Mąkę, płatki, otręby, cukier, proszek do pieczenia oraz kakao wymieszać. W osobnej misce połączyć jajka z maślanką i olejem. Suche składniki wsypać do mokrych i szybko wymieszać, tak aby składniki się połączyły, następnie dodać owoce i śliwki i wymieszać. Gotowe ciasto nałożyć do papilotek. Piec w temperaturze 180°C około 20 minut.




4 komentarze:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...