http://zpamietnikamlodejkucharki.blogspot.com/ http://zpamietnikamlodejkucharki.blogspot.com/p/blog-page.htmlhttp://zpamietnikamlodejkucharki.blogspot.com/p/stuff-o-ktorym-marze.htmlhttp://zpamietnikamlodejkucharki.blogspot.com/p/faq.htmlhttp://zpamietnikamlodejkucharki.blogspot.com/p/blog-page_22.html

sobota, 15 października 2016

BANANOWA BABKA Z SOLONYM SOSEM KARMELOWYM



 Przepiękna forma, więc i babka niczego sobie. Do tego słodko-słony sos karmelowy, trochę szkoda, że tak go mało zostało, bo jest przepyszny! Do babki wykorzystałam mocno dojrzałe banany, przez co była bardzo słodka. Dlatego też, myślę, że w zależności od "czarności" bananów trzeba dodać do ciasta odpowiednio mniej cukru, bo i cukier słodki i banany, a do tego jeszcze sos! 
Babka długo wytrzymuje i nie traci nic na smaku, nie wysycha i jest po prostu cudna!

Składniki: 

na ciasto
7 dl mąki
2 łyżeczki sody oczyszczonej
pół łyżeczki soli
3 dl cukru ( jeżeli banany nie są mocno dojrzałe, można zwiększyć do 4 dl)
225 g masła
2 jajka
2,5 dl śmietany 12%
3-4 banany mocno dojrzałe (około 600 g)

Piekarnik rozgrzać do 175oC, formę o pojemności około 2,5l wysmarować masłem i wysypać mąką.
Mąkę, sodę i sól wymieszać w misce. Miękkie masło ubić z cukrem, aż masa stanie się puszysta, dodawać po jednym jajku dalej ubijając. Banany rozgnieść lub zblendować na papkę. Przesianą mąkę dodawać do masy w 3 turach na zmianę ze śmietaną, na koniec dodać banany i wymieszać do połączenia. Masę przelać do formy. Piec około 60-70 minut lub do czasu, gdy patyczek wbity w ciasto będzie suchy. Po około 20 minutach nakryć ciast z wierzchu folią, żeby się nie przypaliło.

na sos 
1,5 dl cukru
50 g masła
1 dl śmietany kremówki 30%
łyżeczka ekstraktu waniliowego
0,5 łyżeczki fleur de sel

Cukier i masło umieścić w rondelku, podgrzewać aż składniki się połączą i osiągną karmelową barwę. Dodać śmietankę (uwaga będzie dużo pary i bąbli) mieszać do lekkiego zgęstnienia, dodać sól i ekstrakt, wymieszać i odstawić do wystygnięcia. Gdy karmel będzie już przestudzony polać nim babkę. 





sobota, 1 października 2016

BEZGLUTENOWE CIASTECZKA Z ORZECHAMI PECAN I CZEKOLADĄ

Przepyszne ciasteczka pełne orzechów i czekolady, bezglutenowe oraz posłodzone cukrem kokosowym. Smakują niesamowicie, przez co uzależniają. Warto je przygotować, bo nie mają sobie równych. Cukier kokosowy nie jest tu wymagany, ale jak już szaleć to do końca!



Składniki na 12 sztuk:
100 g masła
150 g mąki z orzechów ziemnych
1/4 łyżeczki sody
 1/4 łyżeczki fleur de sel
100 g cukru kokosowego
1/4 łyżeczki ekstraktu waniliowego
1 żółtko
100 g gorzkiej czekolady, posiekanej
40 g orzechów pecan, posiekanych

Masło roztopić i wystudzić. Mąkę orzechową wymieszać z sodą i solą. Cukier z ekstraktem i żółtkiem wymieszać, następnie dolać przestudzone masło i ubijać, aż masa stanie się jasna. Suche składniki wsypać do mokrych, wymieszać. Przełożyć masę do woreczka i uformować wałek. Wałek włożyć do lodówki lub zamrażarki na około 1 h lub dłużej. Następnie wyjąć masę z woreczka, pokroić na 12 plastrów (powinny być dość grube, rozleją się podczas pieczenia), ułożyć na blaszce w dość dużych odstępach. Piec w 175o C 10-12 minut. Całkowicie wystudzić przed ściągnięciem z blachy.



 



źródło

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...